In dit artikel vindt u handige tips voor het zoeken naar werk bij een uitzendbureau. In de tijden van de recessie is gebleken dat het erg moeilijk is om werk te vinden. Dit heb ik helaas ook zelf moeten ondervinden toen ik mijn goed betaalde baan bij een vastgoed beleggingskantoor kwijtraakte. Tijdens het zoeken naar werk kwam ik achter een paar handige tips.
Bij het zoeken naar een baan via het internet, zul je erachter komen dat er veel aanbod is van uitzendbureau’s. Je moet jezelf dan ook gaan afvragen wat je eigenlijk zoekt. Er zijn namelijk diverse uitzendbureau’s die gespecialiseerd zijn in diverse branches, maar zelfs dan is het nog maar de vraag of ze in deze moeilijke tijd werk voor je hebben.
Wat je kunt doen voordat je een uitzendbureau benaderd:
- Je CV doornemen of deze nog ‘up to date is’ (mocht je geen CV hebben, maak er dan een)
- Goed nadenken over wat je voor werk wilt gaan doen
- alvast bedenken hoe jij jezelf gaat presenteren bij een uitzendbureau (een goed voorkomen, geeft meer kans)
- Ga alleen aan de slag voor een uitzendbureau dat is aangesloten bij de ABU (Algemene Bond voor Uitzendondernemingen) of de NBBU (Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen). De ABU en de NBBU staan voor gegarandeerde kwaliteit en betrouwbaarheid, dit is zeer belangrijk want Nederland telt momenteel ongeveer 6000 malafide uitzendbureaus!
- Je kan op internet de website van deze uitzendbureau’s vinden, het is handig deze alvast door te nemen en te kijken wat voor werkaanbod zij hebben. Vaak zie je aan de homepage van deze site al snel in welke branche ze zijn gespecialiseerd.
- Bel ze even op om te vragen of ze nog werknemers zoeken en spreek een datum af waarop je langs kan komen (neem je CV en paspoort mee)
Mocht je het juiste uitzendbureau gevonden hebben dan is het van belang dat je goede afspraken maakt
Het werken voor een uitzendbureau brengt vaak een vorm van onzekerheid met zich mee. Omdat een opdrachtgever relatief makkelijk de werkzaamheden kan beiindigen. Maak dus duidelijke en heldere afspraken met het uitzendbureau over bijvoorbeeld de looptijd van je overeenkomst, je salaris e.d. Zij zullen jou vragen wat je salarisindicatie is, dit betekent dat je moet gaan vertellen wat je wilt gaan verdienen op basis van een bruto uurloon. Je hebt recht op het wettelijk minimum uurloon als je werkt en tussen de 15 en 65 jaar bent. Ben je jonger dan 23 jaar? Dan heb je recht op het wettelijk minimumjeugdloon.
Dit voorkomt verrassingen. Bij veel mensen overheerst de gedachte dat het werken voor een uitzendbureau alleen geldt voor tijdelijke banen. Dit is echter niet waar! Het is zeer goed mogelijk om vanuit een uitzendbaan een vast contract bij de opdrachtgever te verdienen. Laat je informeren over deze mogelijkheden. Als je student bent en een bijbaan wilt, kun je, je het beste laten inschrijven bij een studenten uitzendbureau. Hieronder een paar weergegeven:
- SUSA studenten uitzendbureau
- ASA student uitzendbureau
- XL studenten uitzendbureau
- T&E studenten uitzendbureau
Wat mij is opgevallen, is dat veel uitzendbureau’s vragen om eerst je CV naar hen op te sturen, zorg dat deze netjes is en dat je een email adres hebt waarnaar zij eventuele reacties en vacatures kunnen mailen. Schrijf je in bij diverse uitzendbureau’s omdat het soms erg lang kan duren voordat je een geschikte baan hebt gevonden. Bij meerder uitzendbureau’s maak je dus ook meer kans op een baan!
Heel veel succes bij het zoeken!