blog beginnen

Wil je graag een eigen blog beginnen? Het is zeker niet zo moeilijk als je denkt. Tegenwoordig is bloggen voor iedereen toegankelijk. Het is een leuke manier om jouw tips met een grote doelgroep te delen. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van reizen zijn, maar ook over wonen, hobby’s of dieren gaan. Kies een onderwerp waar jij affiniteit mee hebt en begin een eigen blog. Met een paar tips helpen wij je graag op weg.

1. Zet je website professioneel op

Een website maken kun je het beste meteen op een professionele manier doen, met een eigen domeinnaam en de juiste webhosting. Webhosting heb je nodig om ervoor te zorgen dat anderen jouw website kunnen bezoeken. Je krijgt dan namelijk een eigen stukje server waar jouw website op geplaatst wordt. Het is belangrijk om voor professionele webhosting te kiezen, omdat dit bijvoorbeeld invloed heeft op de snelheid van je website.

2. Bepaal je eigen doelgroep

Voor je een blog gaat beginnen, is het natuurlijk belangrijk om te bepalen voor wie die blog bedoeld is. Welk publiek wil je bereiken? Hoe kun je die doelgroep het beste benaderen? Wanneer je de doelgroep bepaald hebt, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van bepaalde social media-kanalen, zoals Facebook of Twitter.

3. Plaats uitsluitend unieke content op je blog

Wellicht zie je ergens een artikel dat je interesseert en dat je leuk lijkt voor je blog. Dat kun je echter niet rechtstreeks overnemen, omdat je dan plagiaat pleegt. Bovendien is het overnemen van content niet echt goed voor je ranking in de zoekmachines. Goede redenen om voor unieke content te zorgen. Wanneer je regelmatig unieke content op je blog plaatst, zal je vanzelf gaan zien dat de zoekmachines dit opmerken en dat je bezoekersaantallen gaan stijgen.

4. Informeer je lezer grondig

Wanneer je teksten schrijft, is het goed om jezelf ervan bewust te zijn dat je lezer niet over dezelfde basiskennis zou kunnen beschikken als jij. Zorg er daarom voor dat je compleet bent en dat je bij het begin begint. Bovendien is het goed voor je website om informatief bezig te zijn. Hoe informatiever, hoe beter de ranking. Misschien schrijf jij graag vaak korte teksten, maar ook lange teksten zijn wel eens goed voor je website. Het beste is om af te wisselen met de lengte van je teksten.

5. Wees consequent

Wees consequent en dat geldt niet alleen voor de inhoud op je website, maar ook voor de mate waarin je teksten plaatst. Hoe regelmatiger, hoe beter. Wanneer er regelmatig nieuwe content op je website verschijnt, dan is dat goed voor je plaats in de zoekmachines, maar ook voor je volgers. Als de nieuwe berichten interessant zijn voor je bezoekers, dan zal je zien dat ze regelmatig terugkeren naar je website voor nieuwtjes en actuele tips. Houd je website goed bij en wees jezelf ervan bewust dat een website niet binnen een paar dagen of weken al duizenden bezoekers zal trekken.

En, last but not least, lees jezelf ook in voor je start. Online zijn er al talloze tips voor bloggers te vinden.