blog placeholder

Volgens de cijfers van onder meer het CBS zijn er elk jaar meer dan honderdduizend mensen die besluiten: ik ga een eigen bedrijf starten. Dat is geweldig en een enorme opsteker voor de Nederlandse economie.

Helaas is er ook een keerzijde natuurlijk, en dat is dat de meerderheid hiervan binnen korte tijd weer stopt.  Uit onderzoek is gebleken dat veel van de bedrijfjes die het niet redden, zich onvoldoende op de start bedrijf hadden voorbereid. Een ondernemersplan kwam er vaak niet aan te pas en marktonderzoek, concurrentieanalyse en het opstellen van financiële stukken was meestal ook niet of slechts in zeer beperkte mate aan de orde.

Moet elke startende ondernemer een bedrijfsplan maken?

Dat is een vraag die lastige te beantwoorden is dan het op het eerste gezicht zou lijken. Gezien het feit dat het schrijven van een ondernemersplan voor vrijwel alle starters een grote opgave is en de opbrengsten niet altijd even duidelijk, is het te voorspellen dat veel starters hier vanaf zien. Daarnaast hoeft een ZZP-er die naast zijn vaste baan als bouwvakker daarnaast als bijverdienste  Een onderneming start natuurlijk niet direct een 60 pagina dik boekwerkje te schrijven.  Echter er komt vaak een moment dat deze bijverdiener zijn vaste baan wil opzeggen (of, zoals tegenwoordig  meer gebruikelijk, domweg wordt ontslagen door gebrek aan werk) wil overgaan tot een full-time ondernemer. Vanaf dat moment is een bedrijfsplan maken wel degelijk een must.

Een ondernemersplan maken is echt een noodzaak indien je inkomen afhankelijk is van de onderneming, als je veel geld investeert in het opzetten van je onderneming, als je met je onderneming langdurige verplichtingen aangaat, indien je een lening van de bank nodig hebt en zo nog een aantal andere criteria. Als een van voorgenoemde criteria op jouw van toepassing is en je besluit desondanks geen goed doordacht plan op te stellen, dan moet je niet verbaasd of teleurgesteld zijn indien je het niet red met je onderneming. Het spreekwoord bezint eer gij begint is ook hier van toepassing en het woord bezint refereert dan naar het ondernemersplan.