Just in time management streeft naar een productie waarin alles, zonder onderbrekingen, precies op tijd geproduceerd wordt. Het bereiken van dit streven leidt tot een minimalisatie van de benodigde productietijd van alle losse onderdelen tot en met het eindproduct.
De totaal benodigde productietijd:
De totale benodigde productietijd van alle losse onderdelen tot en met het eindproduct van ieder product kun je bepalen door de volgende tijden bij elkaar op te tellen; de voorbereidingstijd, de procestijd, de wachttijd, de controletijd en de interne transporttijd. Hieruit blijkt dat de totale benodigde productietijd bestaat uit tijd waarin waade wordt toegevoegd en tijd waarin geen waarde wordt toegevoegd.
Basis structuur van de Just in time methode:
De Just in time methode is ontstaan naar aanleiding van de zwaktes van het traditionele proces van waarde toevoegen en de vertragingen daarin die leidden tot een overproductie ten opzichte van de actuele vraag door het gebruik van rekenmodellen gebaseerd op het vaststellen van de verwachte vraag. De filosofie achter de Just in time methode heeft een visie van dynamische optimalisatie van de productie die zijn fundament baseert op een minimalisatie van de taken die geen waarde toevoegen aan het product zonder zich te veel bezig te houden met de optimalisatie van de productie series en de seriegroottes. Dit heeft als consequentie dat voorraden binnen deze parameters worden gezien als overschotten. Dit leidt tot de gedachte dat hogere voorraden nodig zijn ter voorkoming van een slechte staat van productie en ter bescherming van de productie grootte tegen onzekere bevoorrading.
Voordelen van het toepassen van de Just in time methode:
Door het toepassen van bovenstaande kunnen bedrijven die het totaal kwaliteitsprogramma adopteren de Just in time methode het beste toepassen omdat kwaliteitsproblemen, mogelijke storingen en taken die geen waarde toevoegen voor het grootste gedeelte verdwijnen. Ook blijkt dat als er geen technische problemen voorkomen je geen aanzienlijke voorraad hoeft aan te houden om je te beschermen tegen onvoldoende productie en dat er minder producten in het productieproces aanwezig zijn. Met de Just in time methode nemen de productietijden aanzienlijk af en omdat er kleinere hoeveelheden in productie zijn kun je makkelijker reageren als er in bepaalde delen van het productieproces een verstoring optreedt en kun je op ieder moment het proces aanpassen dat de verstoring veroorzaakt.
Wordt vervolgd.