blog placeholder

De hoofdprijzen van diverse loterijen worden ieder jaar groter. De hoogste prijs die je momenteel kunt winnen in Nederland is 90.000.000 euro belastingvrij. Op de vraag aan de loterij organisatie waarom ze een hoofdprijs doen van 90.000.000 euro in plaats van 90 keer een hoofdprijs van 1.000.000 krijg ik steevast als antwoord; omdat, ondanks dat de win kans 90 keer kleiner is, er meer loten verkocht worden bij een hoofdprijs van 90.000.000 euro dan bij 90 keer een hoofdprijs van 1.000.000 euro.

Wat is er zo mooi aan rijk zijn?
De winnaar van de hoofdprijs van 90.000.000 euro is op slag multimiljonair. In de meeste gevallen stopt de winnaar direct met werken. Vervolgens koopt hij een grote villa in een warm land, de nieuwste Lamborghini, een grote Mercedes, een groot luxe jacht, dure merkkleding, dure sieraden, een heel duur horloge en nog veel meer dure luxe dingen en gaat hij iedere dag uit eten naar een drie sterren restaurant. Rijkdom went echter snel en na een paar maanden vind hij zijn nieuwe Lamborghini, zijn grote Mercedes, zijn groot luxe jacht, zijn dure merkkleding, zijn dure sieraden, zijn hele dure horloge al zijn andere dure luxe dingen en het feit dat hij iedere dag uit eten gaat naar een drie sterren restaurant heel gewoon en beseft hij dat het eigenlijk niets uitmaakt of je in een grote villa woont, in de nieuwste Lamborghini rijdt, in een luxe jacht vaart, in dure merkkleding loopt, dure sieraden draagt, een heel duur horloge om hebt, allerlei andere dure dingen hebt en iedere dag eet in een duur restaurant. Op een gegeven moment begint zijn vrouw zelfs gewoon weer te klagen, net als voordat ze miljonair waren. Dan blijkt dat hij zich eigenlijk ongelukkiger voelt dan voordat hij miljonair was.

Hoe kom je van 45.000.000 en je vrouw af?
Het gevoel van onbehagen groeit met de week en bereikt na 3 maanden een hoogtepunt en dan weet hij het zeker, hij wil van al die miljoenen af. Hij verteld het aan zijn vrouw maar die wil er absoluut niets van weten. Hij heeft er echter heel lang over nagedacht en weet het zeker hij wil absoluut van al die overtollige geld ballast af. Zijn vrouw gooit echter de kont tegen de krib en eist haar helft van het geld op. Uiteindelijk loopt door dit conflict hun huwelijk na 27 jaar op de klippen. Ze verdelen het geld en gaan uit elkaar. De vrouw zet haar luxe leventje voort en heeft na een week al een nieuwe jonge vriend. De man gaat weer terug naar zijn oude buurt waar hij in een eenvoudig huurhuis gaat wonen. Vervolgens wil hij op een goede manier van zijn 45.000.000 euro af. Dit lijkt eenvoudig, er zijn goede doelen genoeg. Maar vanaf het moment dat hij zich in de goede doelen gaat verdiepen ontdekt hij dat er bij alle goede doelen geld naar mensen vloeit voor wie het niet bedoelt is. Hij besluit daarom zelf een goed doel te beginnen.

Welke goede doelen zijn er al?
Hij besluit om op zoek te gaan naar een goed doel waar nog geen geld voor ingezameld wordt. Hij gaat daarom allereerst inventariseren voor welke doelen er allemaal al door organisaties geld ingezameld wordt. Hij vindt de volgende lijst. (zie afbeelding).

 goede doelen

Het blijkt dat voor alle goede doelen die hij kan bedenken er al organisaties zijn. Hij bedenkt dan dat het misschien beter is om  zelf naar een plaats in de wereld te gaan waar de mensen in armoede leven. Hij komt tot de ontdekking dat de armste regio’s van de wereld niet altijd zijn waar je ze zou verwachten. Volgens een recente studie is Salamat in Tsjaad is de armste regio in de wereld. 

De meeste mensen die in de armste gebieden van de wereld wonen, leven momenteel niet  in de armste landen. Dit blijkt uit een recent uitgebracht studie die een nieuw licht werpt op hoe de landelijke armoede statistieken een onvolledig verhaal vertellen.

Onderzoekers van het Oxford Armoede en Menselijke Ontwikkeling Initiatief aan de Universiteit van Oxford ontlede de regionale gegevens van 71 ontwikkelingslanden om meer specifiek te bepalen waar de armste mensen leven. Zij vonden dat ongeveer 60 procent van de mensen die in de armste regio’s leven in landen leven die niet behoren tot de door de VN bepaalde minst ontwikkelde landen, zoals India, Pakistan en Nigeria.

In plaats van te kijken naar het inkomen, maakt de studie gebruik van een relatief nieuwe manier  om armoede te meten bekend als de Multi-dimensionale Armoede Index (MAI). De MAI, ontwikkeld door OPHD en de Verenigde Naties, trekt de basisbehoeften in de verschillende gebieden van het leven, zoals onderwijs, gezondheid en toegang tot veilig water na en mensen die verstoken zijn van ten minste een derde van de tien dimensionale indicatoren worden als Multi-dimensionaal arm beschouwd.

In de publicatie van de studie, uitgebracht in combinatie met een bijgewerkte wereldwijde MAI,  staat; “In tegenstelling tot de armoede maatregelen die alleen op nationaal niveau worden gemeld, is de MAI een maat voor de eerste laag”,  “met de MAI we kunnen inzoomen en precies zien hoe en waar mensen arm zijn  in welke delen van de wereld ze leven en welke ontberingen ze samen ondergaan. Het geeft een duidelijker beeld. “

Terwijl het aan de zee grenzende West-Afrikaanse land  Niger, het armste land in het algemeen is, bevinden de vijf armste regio’s in de wereld zich in feite in Tsjaad en Burkina Faso. In de armste regio onder hen, de zuidelijke regio Salamat in Tsjaad, wordt 98 procent van de bevolking, of te wel  354.000 mensen, als multi-dimensionaal arm beschouwd.

Door zich te verdiepen in de regionale gegevens, identificeert de studie ook grote verschillen binnen landen. In Nigeria, bijvoorbeeld, is 8,5 procent van de mensen in de havenstad Lagos multi-dimensionaal arm, terwijl 91,9% van de mensen het Zamfara, in het noorden van het land arm zijn. In Kameroen, is 6,7 procent van de mensen in de grootste stad, Doula arm, terwijl 87 procent van de mensen in de regio Far North arm is.

“De MAI stelt ons in staat om de armoede zowel in de regio’s van een land als nationaal te onderzoeken en de in elkaar grijpende ontberingen die mensen ervaren te vergelijken,” Dr Sabina Alkire, directeur van het OPHI, zei in een verklaring. “Onze bevindingen wijzen op de waarde van het hebben van een kwalitatief goede, up-to-date en gedetailleerd data overzicht waarmee we kunnen  onthullen wat het leven is echt is voor het armste deel van de bevolking.”

Naar aanleiding hiervan besluit hij persoonlijk de 354.000 Multi-dimensionaal armsten in de zuidelijke regio Salamat in Tsjaad allemaal een bedrag van € 127,- te overhandigen. Dit lijkt een druppel op de gloeiende plaat als je weet dat het gemiddelde jaar inkomen in Tsjaad € 2242,- is maar dat is niet zo. Net als in Nederland is het gemiddelde jaar inkomen voor heel veel mensen onbereikbaar. Het officiële minimum loon in Tsjaad bedraagt € 38,84 per maand. Daarvoor moet je echter wel een baan hebben. Tsjaad heeft echter een werkeloosheidscijfer van 22%. Dit betekend dat 1 op de 5 mensen een inkomen heeft van misschien € 10,- per maand. Voor deze mensen komt een bijdrage van € 127,- dus overeen met een jaarloon.

Wat is er zo mooi aan om multimiljonair te zijn?
Het antwoord op de vraag “Wat is er zo mooi aan om multimiljonair te zijn?” is dat je honderdduizenden straatarme mensen blij kunt maken met een extra jaarinkomen.