virtual assistant

De term virtual assistant is misschien nog niet bij iedereen bekend. Niet zo gek ook, het is namelijk een vrij nieuw beroep in Nederland. Wel is het een erg populair beroep, vooral omdat er veel voordelen aan zitten. Wat een virtual assistant precies is, leggen wij je in dit artikel uit.

Uiteenlopende ondersteunende diensten

Heel kort gezegd is een virtual assistant iemand die zzp’ers en bedrijven ondersteund door diensten aan te bieden en deze volledig online uit te voeren. Dit kan zijn het bijhouden van de administratie en alles wat daar bij komt kijken, social media, website, evenementenorganisatie en ga zo maar verder.

Als virtueel assistent heb je veel vrijheid. Meestal werk je namelijk als zzp’er vanuit huis of op een andere locatie van jouw keuze. Hierbij bepaalt je ook je eigen werktijden en hoeveel klussen je aanneemt.

Virtual assistant als ondersteuning

Ondernemers en bedrijven hebben altijd hulp nodig, bij grote of kleine klussen, maar hebben niet altijd de financiële mogelijkheid of de ruimte op kantoor om iemand aan te nemen. Doordat de technologie van tegenwoordig zo snel en slim is, het internet erg snel is en je de mogelijkheid hebt om virtueel samen te werken, is het voor ondernemers en bedrijven een uitkomt virtuele ondersteuning in te schakelen.

Vrij en flexibel

Voor een virtueel assistent is het vooral aantrekkelijk dat je vrij en flexibel bent. Jij bepaalt voor wie je werkt, waar je werkt, wat je werkzaamheden zijn en hoe lang je werkt. Ideaal wanneer je kinderen hebt, een ochtend of juist avondmens bent, of graag eerst het huishouden en de boodschappen gedaan wilt hebben voordat je aan de slag gaat.

Daarnaast ben je niet verplicht werkzaamheden te doen die jou niet liggen. Je kan kiezen voor datgene dat jij het liefste doet, en zou behoud je ook plezier in je werk. Daarnaast kun je jouw werk en de werkdagen afstemmen op noodzaak en waar behoefte aan is, wat erg gezond is. Zo zou je namelijk beter je grenzen kunnen bewaken maar vermijdt het ook een burn-out.

De werkzaamheden van een virtual assistant

Je kan iemand secretarieel ondersteunen, maar ook administratief, financieel of technisch. Ben jij beter in de marketing en social media? Dan kan dat natuurlijk ook. Daarnaast zou jij je ook nog in kunnen zetten voor de evenementenorganisatie, het schrijven van allerhande teksten of blogs en het vormgeven van bijvoorbeeld de website. In totaal zijn er meer dan 100 werkzaamheden die een VA kan doen, en dit kan alleen maar meer worden.

Je kan een heel takenpakket opstellen waar jij een bedrijf mee zou kunnen helpen, dat maakt je veelzijdig. Maar er zijn ook assistenten die zich specialiseren in specifieke vaardigheden. Alles omtrent social media bijvoorbeeld, of alles dat te maken heeft met de blogs op je website, je nieuwsbrief en alles wat daar bij komt kijken.

Als laatste zijn er ook nog VA’s te vinden die zich alleen op een bepaalde branche richten. Iemand die veel verstand heeft van advocatuur bijvoorbeeld, zal liever voor een advocatenbureau aan de slag gaan, dan voor een fysiotherapeut.

Lees ook: Tips om jouw cellulite te verminderen!