Wat is een opstalverzekering? Is een opstalverzekering voor iedereen verplicht? En hoe sluit je een opstalverzekering af?
Wat is een opstalverzekering? Een inboedelverzekering, daar kun je je nog prima iets bij voorstellen: daar verzeker je je inboedel mee. Maar een “opstalverzekering”, dat is toch wat minder begrijpelijk! Want wat stel je je nou voor bij een “opstal” en het verzekeren daarvan?
“Opstal” is als term ook zo gek nog niet. Want de opstalverzekering heb je voor de gebouwen waar je de inboedel in “opgestald” hebt. De opstalverzekering vergoedt schades aan je huis en aan bijgebouwen. Van alle schades wordt sowieso vergoed, de kosten voor schade door brand. Maar je kunt ook verzekeren tegen schade door water en storm, of ruitschade. Behalve het woonhuis is dus nog meer verzekerd met je opstalverzekering. Ook de carport bijvoorbeeld, en de garage of schuur vallen onder de dekking van de opstalverzekering. En tegen een iets hogere premie verzeker je ook je tuin mee.
Een opstalverzekering afsluiten
De opstalverzekering wordt niet alleen door particulieren afgesloten; bedrijven hebben een opstalverzekering voor hun bedrijfspanden. Heb je een appartement gekocht, dan gaat de opstalverzekering via de Vereniging van Eigenaren. Huurders hoeven ook niet zelf een opstalverzekering af te sluiten.
Verder is iedereen die een hypotheek afsluit voor een huis verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Dat is niet heel vreemd; voor de hypotheek is het huis het onderpand, dus daar hoort een goede verzekering bij. Je verzekert met je opstalverzekering voor de herbouwwaarde van het huis.
Behalve dus voor appartementen, sluit je de opstalverzekering zelf af. Dat afsluiten is tegenwoordig heel gemakkelijk. Moest je vroeger nog met een berg papier naar het verzekeringskantoor, nu doe je dat gewoon met een paar klikken. Zo gaat dat voor een eenvoudige brandverzekering, maar precies zo ook voor een uitgebreidere opstalverzekering.