startende ondernemer

Wanneer je begint als zzp’er, heb je natuurlijk het nodige uitgezocht. Zo weet je precies waar jij jezelf in de spotlights kunt zetten, hoe je je belastingzaken regelt en hoe jij je administratie netjes op orde moet houden. Maar heb je ook nagedacht over de spullen die je nodig hebt als zelfstandige? In dit artikel laten wij je een aantal spullen zien, die elke zzp’er aan zou moeten schaffen. Al is het alleen maar, omdat dit vaak een stuk makkelijker werkt.

Een zakelijke telefoon aanschaffen

Misschien wel het eerste dat je aan zou moeten schaffen op het moment dat je hebt besloten als zelfstandige verder te gaan. Natuurlijk kun je je privételefoon gebruiken, maar dat betekent wel dat klanten jou altijd kunnen bereiken. Ook in het weekend dus, of op je vrije dag. Daarnaast heb je ook altijd de neiging nog even je mail te checken terwijl je na een lange dag thuis bent, of toch nog die ene klant een offerte toe te sturen. Met een telefoon speciaal voor jouw bedrijf, zoals een iPhone zakelijk, heb je hier geen last van. Jij bepaalt wanneer je bereikbaar bent, en wanneer niet. Wil je na een lange dag niet meer gestoord worden? Of heb je bewust het weekend vrij? Dan zet je je zakelijke telefoon gewoon uit.

Een goede laptop

Ook een goede werklaptop is zeker aan te raden. Niet alleen zodat je je administratie fatsoenlijk kunt doen, maar ook om je offertes, facturen en aangiftes mee te versturen. Een vaste computer kan uiteraard ook, maar een laptop neem je eenvoudiger mee. Bijvoorbeeld wanneer je het nodige wil laten zien aan een klant, of tijdens een overleg graag je gegevens erbij hebt. Het is aan te raden de laptop echt alleen voor je werk te gebruiken, zodat alles netjes en overzichtelijk blijft.

Doe je de boekhouding zelf? Dan kan dit in een Excel-bestand gedaan worden. Wil je echter je boekhouding doen in een omgeving waar je alles overzichtelijk hebt, en vanuit daar ook je facturen versturen? Dan is het zeker aan te raden een boekhoudprogramma aan te schaffen.

Zorg voor visitekaartjes

Natuurlijk adverteer je online of op social media, heb je een gevuld LinkedIn account en vertel je mensen over je eigen bedrijf. Toch is dit vaak niet genoeg. Als jij aan iemand verteld over je eigen bedrijf is diegene vaak al gedeeltes vergeten als hij het weer aan een ander wil vertellen. Dit is zonde, want daardoor komt jouw naam nog niet voorbij. Zorg dus zeker voor een stapel visitekaartjes. Wanneer je dan met iemand in gesprek bent over jouw bedrijf, kun je direct je kaartje afgeven.