blog placeholder

In totaal werd er volgens de belangenorganisatie voor boeren en tuinders, LTO, tot dit jaar door de Nederlandse boeren en tuinders jaarlijks voor 1,5 miljard euro naar Rusland geëxporteerd. Dit is dus bijna 2% van de totale export van de agrarische sector in Nederland die volgens het CBS vorig jaar bijna 78 miljard euro bedroeg waarvan de exportopbrengsten van groenten en fruit, bloemen en planten, vlees en zuivel het grootste deel vormen.

Totale Nederlandse export:

De totale Nederlandse export van goederen kwam, berekend volgens de Europese definitie, uit op 500 miljard euro. Ongeveer de helft van de totale Nederlandse uitvoer, berekend volgens de Europese definitie bestaat hierbij uit wederuitvoer en quasi-doorvoer van eerder ingevoerde goederen. Onder wederuitvoer en quasi-doorvoer verstaat men hierbij dat handelaren bijvoorbeeld Chinese computers importeren via de Rotterdamse haven, en deze daarna doorverkopen aan andere Europese landen. Uitgaande van een gemiddelde netto winst op wederuitvoer en quasi-doorvoer van 10%  is de wederuitvoer en quasi-doorvoer goed voor een positief handelsoverschot van 25 miljard. Aan de uitvoer van landbouwproducten van eigen makelij verdienen we daarentegen relatief veel meer. De 78 miljard euro aan exportopbrengsten van landbouwproducten echter levert al gauw een positief handelsoverschot op van 50 miljard.

Export grafiek

Hoe belangrijk is de agrarische export:

De totale export van de agrarische sector in Nederland was volgens het CBS vorig jaar bijna 78 miljard euro. Tegelijkertijd werd er vorig jaar voor bijna 51 miljard euro aan landbouwproducten ingevoerd. De 1,5 miljard euro aan  landbouwproducten die door de boycot niet naar Rusland geëxporteerd kunnen worden kunnen dus makkelijk opgevangen worden door minder landbouwproducten te importeren. Als je daarbij bedenkt dat de Nederlandse consument voor minstens 2,4 miljard euro aan eetbaar voedsel per jaar weg gooit valt de export naar Rusland in het niet.

Waarom boycot Rusland groente en fruit uit Europa?
De belangrijkste doelstellingen van het gemeenschappelijke landbouwbeleid van de Europese Unie  zijn: Het verbeteren van de landbouwproductiviteit om de consumenten een stabiele voedselvoorziening te bieden tegen een betaalbare prijs en er voor te zorgen dat Europese landbouwers een redelijk inkomen verdienen. Een stabiele voedselvoorziening tegen een betaalbare prijs is namelijk een eerste voorwaarde voor stabiliteit in Europa. Rusland ziet een steeds groter wordend verenigd Europa als een bedreiging en probeert met de boycot van groente en fruit de eenheid in Europa te ondermijnen door de landbouwsector te verzwakken.