blog placeholder

 Steeds meer mensen kopen hun producten via internet. Online shoppen gebeurt op steeds grotere schaal. Je hoeft geen computer-expert te zijn om een webshop te beginnen. Je hoeft niet eens te beschikken over een dure voorraad producten. Hoe? Dropshipping is de manier op een eenvoudige manier geld te verdienen zonder al te veel investering. Lees deze 10 vragen en antwoorden en je weet er alles van!

1. Wat is dropshipping?

 Bij dropshipping verkoop je producten van een dropshipleverancier via bijvoorbeeld je eigen website of op een andere manier via internet (bijvoorbeeld Marktplaats). Je bepaalt zelf de verkoopprijs is.  De dropship-leverancier levert de producten rechtstreeks aan de klant. De marge tussen de originele prijs van de leverancier en de verkoopprijs die jij hebt bepaald is jouw winst.

 

2. Wat zijn de voordelen van dropshipping?

Het grootste voordeel is dat je als dropshipper geen voorraad producten hoeft is te slaan, omdat de producten rechtstreeks vanaf de dropshipleverancier verzonden worden naar de klant. Je kunt dus ook niet blijven zitten met een voorraad die je aan de straatstenen niet kwijt raakt. Geen risico dus.

Een ander voordeel is dat  het je niet veel tijd kost. Je hoeft immers niet zelf zorg te dragen voor de verzending van de producten.

 

3. Wat is het voordeel voor de dropshipleverancier?

Door gebruik te maken van dropshippers breidt de dropshipleverancier zijn netwerk aanzienlijk uit en werft op deze manier veel nieuwe klanten. Daardoor verkoopt hij nog meer producten.

 

dropshipping

4. Wat zijn de nadelen van dropshipping?

Als dropshipper heb je weinig kennis va de producten die je verkoopt. Als klanten met vragen komen is het soms lastig deze te beantwoorden. Als er klachten zijn m.b.t. het product of de verzending word jouw webshop daar verantwoordelijk voor gehouden door de klant.

 

5. Kan ik producten wel verkopen zonder productkennis?

Probeer zoveel mogelijk productkennis te vergaren. Maak eventueel een paar keer per jaar een afspraak met de leverancier om eens langs te gaan (als deze niet te ver weg zit) en stel zoveel mogelijk vragen over zowel de producten als de verzending.

 

6. Hoe zit het met verzending?

Let goed op de levertijd die de dropshipleverancier aangeeft. De levertijd is afhankelijk van de locatie van je leverancier. Geef op je eigen website duidelijk aan wat de levertijd is. Als er hoge kosten verbonden zijn aan de verzending omdat het product vanaf een internationale leverancier  komt, kun je beter in je winstmarge rekening houden met de verzendkosten. Klanten  zullen immers niet snel bereid zullen zijn deze te betalen. Verkoop dus producten waarbij de winstmarge dat toelaat.

Spreek duidelijk met de leverancier af wie verantwoordelijk is voor beschadiging bij of vertraging van een verzending.

Zoek ook uit met welke transportmaatschappij de producten worden verzonden. Biedt deze het pakket nogmaals aan bij afwezigheid van de klant? Is er een afhaaldepot? Wordt er gebruikt gemaakt van een track&trace code?

 

7. Hoe zit het met retourzendingen?

Volgens de wet heeft een klant 7 dagen bedenktijd en kan een product dus teruggestuurd worden. Als het product terug moet naar de leverancier en deze zit ver weg, kan dit flink in de kosten gaan lopen. Bedenk van tevoren of je dit wilt. Een oplossing is dat de klant het product naar jouw adres stuurt. Je zal het product dan tegen een lagere prijs weer op de markt moeten brengen.

 

8. Welke producten kan ik beter wel/niet verkopen?

Verkoop producten die uniek zijn. Kies daarom niet voor heel gangbare producten die overal al te vinden zijn. Voor elk gek product is een gek te vinden die het wil kopen! Verkoop liever weinig producten met een hoge winstmarge, dan veel producten met een kleine winstmarge.

 

9. Hoe lang zit er garantie op de producten?

Volgens de Europese regelgeving moet er minimaal 2 jaar garantie zitten op het product. Helaas geven niet alle leveranciers zit. Zoek dit van tevoren dus goed uit. Als er geen garantie wordt gegeven vanuit de leverancier zal jij als dropshipper voor je klant een nieuw product moeten bestellen. Een dure grap dus!

 

10. Hoe weet ik of ik te maken heb met een goede dropshipleverancier?

Voor het slagen van je webshop is het belangrijk dat je een betrouwbare leverancier weet te vinden. Op http://winst.nl/internet-marketing/dropshipping/eigenschappen-van-een-goede-dropshipping-leverancier/ kun je lezen waar een goede dropshipleverancier aan moet voldoen.