blog placeholder

Een schets over het eigen bedrijf. nu de reorganisatie van de financieel-/economische wereld in volle gang is, lijkt het eigen bedrijven een uitkomst. Een visie op basis van het verleden, 2009 en de toekomst.

Ondernemer 16 (slot):

 

“Denkend aan Holland, zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan’

 H. Marsman

 

Er is geen begin, geen einde. Alleen stroming. Toeval bestaat niet. Dat is voor mensen die zomaar wat doen, blindelings volgen, goedgelovig zijn, of die zaken willens en wetens willen afdwingen, niets ontziend in hun jacht naar meer geld/macht. Wie eenmaal wat meer “gepokt en gemazeld” is, door schade en schande wijs geworden, ontdekt zijn Intuïtie. Dat knagende gevoel dat er iets niet klopt of die flits, dat inzicht, wat nergens vandaan lijkt te komen en u op een totaal ander spoor zet.

 Uw beslissing voor eigen rekening en risico te gaan werken, kan ook zo begonnen zijn. Een ondernemingsplan is uw bezinning. Alle kennis die u nodig heeft, de organisatie, juridische vorm, personeelsbeleid, financiering, belastingen, is materiële kennis. Door dat zelf uit te zoeken en te beschrijven ontmoet u mensen, legt u de eerste contacten, veranderen misschien uw plannen. Kortom, u bent aan het reizen. Besteedt u alles uit, uit angst voor het onbekende, en beperkt u zich tot de kernactiviteit, dan begeeft u zich in het donker en gaat toeval, de geluksfactor, een grotere rol spelen, tot het uw hele onderneming, en daarmee u, heeft opgeslokt.

Als u zelf uw plan schrijft, en uiteraard bespreekt met mensen die u behulpzaam zijn geweest, gaat u alleen of met uw vennoot, de bank binnen. (Dat instituut kan alleen geld verdienen door initiatieven van mensen zoals u!). En presenteert het. U heeft zich al de kennis over verschillende kredietvormen eigen gemaakt en ook besloten hoeveel u nodig zou hebben. Alle krediet kost geld, de rente en kosten, dus heeft u geen gaten in uw begroting als te dure auto’s, overdreven kantoorruimte en inrichting, maar wel uitstekende kwalitatief hoogwaardige apparatuur om in geval van productie, snel en efficiënt te kunnen werken. Een deel van uw kosten kunt u opvangen door te kijken wat voor capaciteit bij anderen stilstaat, niet gebruikt wordt. Een ondernemer heeft als motto “Cut the crap”. Wat er over blijft aan het einde van het boekjaar is voor een deel pure winst, vrij besteedbaar. En daar kan goed van genoten worden. Kies bij consumptie altijd voor het beste binnen uw budget. Wat eten en drinken betreft: uw lichaam is geen afvalbak.

Door u bewust te zijn van het grote geheel, wat voor het merendeel absoluut buiten u om zijn weg vindt, wordt u zich juist echt bewust van het gebied waar uw kansen liggen, het menselijk vlak. Alles wat mensen doen, wordt aangedreven door exact dezelfde processen waar u binnen u zelf mee te maken heeft, waaronder onzekerheid. Ook hiervoor geldt: Niemand uitgezonderd, niemand ontkomt. Onzekerheid wordt verborgen met arrogantie, neerbuigendheid. Ga met anderen om zoals u zelf behandeld wil worden.

En al die verdampte vermogens, dat beschuldigen van banken? De advocaten die “proberen” nog wat van dat geld te redden en “vol medeleven” uw verhaal noteren? Lees “Pinokkio” die, met zijn munten in zijn zak, de vos en de kat tegenkomt en berooid achterblijft. Goedgelovigheid. Het leuke van alles is: We spelen alle rollen in het toneelstuk “Leven” ook nog eens zelf.