blog placeholder

Ik las op internet weer eens wat onzin: nertsenfokkers gaan een claim van 1 miljard € indienen als deze tak van industrie verboden wordt. Zijn dat ondernemers?

CLAIM.

De heer Wim Verhagen zegt dat als de nertsenfokkerij verboden wordt dat dan de branche met een claim komt van 1 miljard €. Hij somt een aantal zaken op zoals de toegevoegde waarde aan de exportbalans van 300 miljoen € en aan d schatkist 50 miljoen €.

Hij denkt dat deze tak van dierenmishandeling dus waardevol is en dat de Nederlandse samenleving blij moet zijn met dit soort ondernemers.

ONDERNEMERS.

Voor mij is een goede ondernemer, iemand die een bedrijf opzet waar hij producten produceert of verhandelt waar de markt behoefte aan heeft. Hij doet dit op een verantwoorde manier en zal rekening houden met zijn mensen en de omgeving. Goed ondernemerschap moet goed betaald worden. Daar moet de overheid en de burger dus ook respect voor tonen en naar mijn mening alle medewerking geven.

Met een gezond bedrijfsleven is iedereen gebaat en hebben onze kinderen toekomst.

BONT

Ik heb een Russische echtgenote, en kom sinds 1989 veel in dat land. In die begin jaren zag ik iedereen in de winter met een bontmuts, en vele vrouwen met een bontjas. In de laatste 10 jaar is dat hard achteruitgegaan want ook daar zeggen de mensen dat er voldoende andere stoffen zijn welke de koude aankunnen. Diegenen die nu nog bont dragen zijn de rijke idioten, het sterrendom en de mode mafkezen. Kortom, ook in dergelijke landen ontstaat er bij de burgers ook een antipathie tegen bont.

FOKKERS ONDERNEMERS?

Als dus in Nederland vrijwel de hele samenleving al 25 jaar tegen het dragen van bont is en tegen het houden van pelsdieren op dier onvriendelijke wijze, wat ben je dan voor een ondernemer? Je weet dat dit een doodlopende weg is maar je blijft doorgaan omdat je er NU nog GELD aan kunt verdienen. Of nu in andere landen op nog slechtere manieren gefokt wordt doet niet ter zake.

In Japan  jagen ze nog steeds op walvissen, zullen wij dat ook maar gaan doen als we er geld mee kunnen verdienen? De Spaanse koning schiet nog olifanten zullen wij dat dan ook doen? Nee dus.

Het interesseert de Nederlander echt geen bal dat deze zich ”ondernemers” noemende boeren investeren of geinvesteerd hebben. Dit soort lieden is maar met 1 ding bezig: ze kunnen er nu nog steeds veel geld aan verdienen. 

BUITENLAND

Als deze lieden met hun ”ondernemingen” welkom zijn in andere landen wel dan ga er heen. Neem je handel mee en vertrek. In Rusland, Finland etc is de grondprijs noppes, energie noppes, arbeid veel goedkopen, lagere belasting, en ga zo maar door. De landen zijn groot en er wonen weinig mensen, dus van stankoverlast heeft ook niemand last. Kijk, als andere industrie het hier niet meer kan halen, dan gaan ze naar Tsechie of Tunesie of China. En niemand spreekt over claims. Dus deze  zich ondernemer noemende lieden die jaren veel geld verdiend hebben, moeten nu geld krijgen van de samenleving om te stoppen ? Om welke reden? Als ik als ondernemer zie dat mijn bedrijf hier kansloos is, dan zoek ik oplossingen hetzij voor een andere bedrijfstak, hetzij verplaatsen of anderszins. Maar deze lieden willen ongestoord verder gaan, en zijn trots op hun ”bijdrage” aan de economie. 

BOEREN

Het dieren welzijns aspect is voor iedereen een onderwerp. We hebben allen problemen met de bio industrie. Begin nu niet met te vertellen dat de huisvrouw die plofkip koopt en/of een goed stukje varkens vlees goedkoop wil hebben. Meer en meer mense redeneren anders, dus als we de redenering van deze nertsfokkers volgen, kunnen we de komende jaren claims van de kippenfokkers, varkensfokkers enz. verwachten, want veranderen zal het ook daar. Niettemin ken in gezonde agrarische bedrijven die reeds een aantal jaren bezig zijn om te verplaatsen naar het buitenland, en om op andere, betere en diervriendelijker manieren te produceren. Er zitten daar dus wel  degelijk ondernemers tussen.

SCHANDE

Ik meen dus dat het schande is dat meneer Verhagen deze misselijk makende bedrijfstak aan ons als ”ondernemingen” probeert te verkopen. Nog erger is dat hij zegt dat de bedrijfstak liefst gewoon wil doordraaien. En dan durf je te spreken over ondernemers?  Al 25 jaar weten dat het merendeel van de mensen in Nederland dit niet wil, en dan toch blijven doorgaan? Want je zorgt zo goed voor die diertjes neem ik aan.

Nee, zeg nou gewoon dat het je om het geld te doen is en dat je door je eigen gebrekkige ondernemerskwaliteiten geen mogelijkheid hebt om ergens anders een boterham mee te verdienen, laat staan rijk te worden. 

Dit soort ondernemers is de categorie die als het ene dier fokken niet lukt, dan gaan ze iets anders fokken als kamelen o.i.d. Maar een kruidenierswinkel zouden niet overeind kunnen houden. Makkelijk geld verdienen dat is waar het hen om gaat. Naar een ander land gaan en nog meer verdienen, ja dat is al moeilijker want je moet een taal leren en je familie en vrienden missen enz. Daar moet je dus echt wel ondernemer voor zijn.

fredira