blog placeholder

De term dropshipping hoor je steeds vaker. Het zou een ideaal instrument zijn voor webwinkels en een flinke hulp op meer en een grotere omzet. Laten we eens kijken wat dropshipping eigenlijk is, hoe het werkt en of het jou en je webshop inderdaad verder kan helpen.

De voorraad

Laten we maar beginnen met een groot probleem voor veel eigenaars van een webshop: de voorraad. Het is enorm lastig om een goede voorraad op peil te houden.  Een webshop met een groter productaanbod heeft hier uiteraard meer last van. Voor een goede voorraad heb je nu eenmaal ook voldoende magazijn- of voorraadruimte nodig. Helaas is de huur van een magazijn meestal niet voordelig. De vraag komt al snel op: is het onderhouden van een magazijn wel rendabel? Wegen de te behalen winsten wel op tegen de huur- en onderhoudskosten van het magazijn?

 

Een ander voorraadprobleem

Zeker als je webshop handelt in modegevoelige artikelen of nieuwe technische hoogstandjes, dan is het onderhouden van een grote voorraad ook niet zonder risico. Op het moment dat de mode verandert of er nieuwe technische gadgets op de markt komen is ineens je voorraad nauwelijks nog verkoopbaar, of hooguit tegen hele flinke kortingen. Hoewel je bestelde producten graag snel aan je klanten wilt kunnen uitleveren heb je in veel gevallen toch erg veel last van een flinke voorraad. Het is een dilemma, hoe los je het op?

 

Het principe van dropshipping

Precies op dit moment komt dropshipping in beeld. De werking van het principe is verrassend simpel. Op de eerste plaats kies je een dropshipleverancier waar je zaken mee gaat doen. In je webshop zet van deze leverancier de producten die jij interessant vindt en die je jouw productaanbod passen. Je bepaalt zelf wat de verkoopprijs is, uiteraard houd je rekening met de prijs die de dropshipleverancier aan jou gaat berekenen. Je hebt in dit concept geen magazijn nodig, die die kosten bespaar je in ieder geval, en dat maakt dat je net even wat scherpere prijzen kunt bepalen voor je producten. De klanten bezoeken je webshop en besluiten te bestellen. Vervolgens geef jij de bestelling door aan je dropshipleverancier, die het product aan de klant gaat leveren. Zelf stuur je de factuur naar je klant. Uiteindelijk zal de dropshipleverancier jou een factuur sturen voor het product, de verzendkosten en een bijdrage voor de geleverde service. Zoals je ziet: een simpel principe, waarmee je zelf flink wat last en onkosten kunt besparen.

 

In orde maken

Om dropshipping  én je webshop echt goed te laten werken is het zaak om de juiste producten te selecteren. Het gaat erom dat je spullen aanbiedt waar je klanten ook echt in geïnteresseerd zijn, tegen een interessante prijs. Dat zal een stukje marktonderzoek vragen én een zakelijk inzicht. Uiteraard blijf je alert op veranderingen in de markt, zodat je snel met nieuwe producten of met aanpassingen aan de oude, weer een actueel en interessant aanbod voor je klanten hebt. Dropshipping is een prima methode om op een relatief simpele manier een webshop te runnen en hopelijk een leuke omzet te realiseren. Succes met de goede zaken!