Door de steeds stijgende kosten van ziekenhuisopnames is het aangeraden om de dag van vandaag een hospitalisatieverzekering te hebben. Er een ruime keuze van hospitalisatieverzekeringen, het is daarom ook aangeraden om op voorhand de voorwaarden goed door te nemen.
Er zijn twee soorten van hospitalisatieverzekeringen. De meest voorkomende is de kostendekkende. Deze gaat aande hand van de reeële kosten uitrekenen hoeveel ze zullen vergoeden.
Een andere is de forfaitaire verzekering. Deze betaald een vast bedrag terug voor bevoorbeeld elke dag dat men in het ziekenhuis lag en voor de chirurgische ingreep die er gebeurde
Ziekenhuisopnames kunnen hoog oplopen. Zeker de laatste tijd merkt men op, dat facturen de pan uitswingen en dit vooral bij een éénpersoonskamer. Wanneer men kiest voor een éénpersoonskamer mogen de dokteren ereloonsupplementen aanrekenen. Dit doen ze meestal in een veelvoud van de tussenkomst van het ziekenfonds. Ook de andere kosten zoals de ligdagvergoedingen, de medicatie en verzorging blijven maar stijgen.
Deze onvoorziene kosten kunnen ervoor zorgen dat uw spaarcenten snel opgesoupeerd worden. Een hospitalisatieverzekering kan deze kosten indekken. Maar let op het wil niet zeggen dat als je zo een verzekering hebt dat alle kosten gedekt worden en dat je zomaar zorgeloos kan kiezen voor de duurste ziekenhuizen en doktoren. Het is niet zozeer bij een korte hospitalisatie voor een meniscus of een pneumonie dat de kosten kunnen oplopen, maar stel je maar eens voor dat je een aanslepende ernstige ziekte of aandoening heeft en dat er dan nog eens financiële moeilijkheden bovenop komen.
Een gouden raad is, zorg ervoor dat je goed weet waarvoor je verzekert bent alvorens je een kamerkeuze maakt. OK, het ziekenfonds bestaat ook nog, zij leveren enorme inspannen om de ziektekosten te drukken, maar ook dan nog kan er nog veel ten uwe laste blijven.