Als ict’er kun je als je goed bent een aardig salaris opstrijken. Hoe nu krijg je dit voor elkaar en hoe zorg je dat je jezelf niet overschat of onderschat?
Het bod
Bedenk van tevoren wat jouw ideale salaris zou zijn en wat het minimale is. Als er een bod wordt gedaan door de werkgever, is het niet perse nodig om te onderhandelen. Ga er niet al meteen vanuit dat wat het bod ook is, het te laag zal zijn. Denk goed na of dit een acceptabel bod is. Onderhalen puur om het onderhandelen laat je juist onprofessioneel overkomen. Bij het bepalen van jouw salaris kijkt de werkgever naar jouw kwaliteiten. Heb jij alle kwaliteiten die nodig zijn voor het uitoefenen van deze baan of zelfs iets meer? Bovendien is jouw vorige salaris een belangrijke richtlijn. Werkgevers weten dat je niet graag inlevert en dat je idealiter zelfs iets meer gaat verdienen. Ook jouw trackrecord en opleidingsniveau spelen mee en natuurlijk de salarissen van de collega’s.
Voorbereiding
Ga niet onderhandelen voordat je weet dat jij de kandidaat bent die het bedrijf wil. Als er nog andere kandidaten in de running zijn, is het geen goed idee om er al over te beginnen. Als jij de laatste kandidaat bent, bepaal je jouw marktwaarde alvorens te beslissen of je wil onderhandelen. Dit kan je onder meer doen door met anderen in de branche te praten. Jouw laatste salaris is ook een indicatie, verwacht dus niet dat je ineens tientallen procenten op maandbasis omhoog gaat. Tijdens het gesprek word je niet emotioneel en blijf je kalm. Kom met feiten en jouw prestaties tot dusver. Je werkgever zal niet al je eisen inwilligen, bedenk dus wat voor jou de belangrijkste en doorslaggevende voorwaarden zijn.
Secundaire voorwaarden
Is er financieel geen ruimte bij het bedrijf als het om salaris gaat omdat het bijvoorbeeld een scheve verhouding bij de andere werknemers zou veroorzaken of vind je zelf andere voorwaarden belangrijker? Dan kan het zinvol om over secundaire voorwaarden te onderhandelen. Je kan denken aan pensioen, het ‘nieuwe’ werken, een auto, vergoeding voor het openbaar vervoer, reiskostenvergoeding, betaald overwerken, opleidingsbudget, kinderdagverblijf, bonussysteem, 13e maand, sportfaciliteiten, bedrijfslunch, Adv-dagen, vakantiedagen en ziektekostenvergoeding. Bovendien kan je ook onderhandelen om een contract voor onbepaalde tijd in plaats van een (half)jaarcontract.
Andere tips
Een werkgever wil graag blije werknemers, dus niet iemand die ontevreden is met zijn salaris en die dus ook binnen een paar maanden kan overstappen naar een beter betalend bedrijf. Aan de andere kant kan hij ook geen scheve verhoudingen creëren ten aanzien van huidige werknemers en jou dus veel meer betalen dan hen. Het is goed om over je salaris te onderhandelen, maar drijf het niet op de spits!