blog placeholder

Wie heeft er niet eens een keer van gedroomd: een eigen bedrijf, eigen baas zijn, zélf bepalen wat er gebeurt. Maar, is het wel zo eenvoudig en ideaal als dat het op het eerste gezicht lijkt?

Een eigen bedrijf, wees voorzichtig!

Wie heeft er niet eens een keer van gedroomd? zelf een eigen bedrijf hebben en zelf bepalen wat er gebeurt.

Voor de meesten een droom vol van idealen en hoge verwachtingen.

In principe is het erg eenvoudig, je laat je inschrijven bij de Kamer Van Koophandel (KVK) en na een aantal vragen over je te starten onderneming, je ondernemingsplan en mogelijke haalbaarheid is, ná betaling van het inschrijfgeld, je bedrijf een feit. Het lijkt een voudig, maar dán?

Produkt of dienst die je aan de man wil brengen

Je hebt een bepaald produkt of dienst waar je heilig in gelooft, misschien zelfs iets geheel nieuws. Binnen je eigen omgeving is iedereen enthousiast en je wilt er volledig voor gaan. Voordat je dat daadwerkelijk gaat doen kom je al een aantal vragen of problemen tegen waar je goed over na moet denken en misschien zelfs al op moet lossen vóórdat je (eventueel) in de problemen komt.

Wat heb ik nodig en/of moet ik weten

– hoe kom ik aan potentiële geïnteresseerden, vaak kost dit veel tijd en moeite

– is er al iets vergelijkbaars op de markt, is mijn produkt concurerend genoeg

– heb ik bepaalde vergunningen / opleidingen nodig

– zijn er voldoende financiën voorhanden om te starten en om mogelijke tegenslagen op te vangen

– een goede boekhouding is noodzakelijk, kan ik dat zelf of heb ik daar iemand voor nodig

– heb ik een speciale locatie nodig voor mijn bedrijf / onderneming en wat kost dat

Goede raad

Wanneer je een eigen bedrijf wilt beginnen en je bent in dienst van een werkgever, probeer dit dan zoveel mogelijk vanuit de thuissituatie te doen. Je (vaste) baan opzeggen kan altijd nog, als je bedrijf een succes is, eerder niet.

Bespreek je plannen uitgebreid met je partner, een eigen bedrijf kan aardig wat druk op je relatie leggen, met allerlei mogelijke nare risico’s.

Besef, dat 80% van de nieuwe ondernemingen het niet redden en vaak binnen 2 á 3 jaar failliet zijn, soms nog eerder.

Laat je goed informeren over vergelijkbare ondernemingen, en denk over alles nog eens een aantal keren. Start niet te snel.

Probeer niets te forceren en loop geen onnodige financiële risico’s, bedenk dat “een deal pas een deal is, als de financiële afwikkeling een feit is!”

Hou plezier en geloof in het produkt of de dienst waar je voor staat.

Conclusie

Een eigen bedrijf lijkt leuk en kán heel leuk zijn, maar denk er goed over na, praat erover met anderen, laat je niet gek maken, want jíj alleen loopt het risico.

Links

www.kvk.nl

www.sprout.nl

www.antwoordvoorbedrijven.nl