envelop

Als jij een bericht per post verstuurd, vind je het heel gebruikelijk dat de inhoud vertrouwelijk blijft en om die reden stop je de brief of een ander document in een enveloppe. Dat gebeurde 4.000 jaar geleden ook al voordat er papier was uitgevonden. Op een tablet die meestal van een harde steensoort was, werd de boodschap gebeiteld.

Om die steen werd een laag matte klei gevouwen, zorgvuldig gesloten aan alle kanten. Daarna werd het gehele pakket gebakken tot de klei goed hard was geworden. De boodschap ging dan met een vertrouwde koerier naar de bestemming. Degene voor wie de boodschap bedoeld was, brak de klei om de tablet te kunnen lezen. In de daarop volgende eeuwen, gebruikte men diverse andere methodes om de boodschappen bedekt te houden voor ogen waarvoor deze niet bedoeld waren.

Enveloppes worden een luxe product in 1800

Rond het jaar 1800 werd het versturen van boodschappen steeds meer een gewone zaak die niet alleen meer voorbehouden was aan de rijken en machtigen op aarde. Toch waren enveloppen zoals een C4 envelop nog een luxe product. Alleen wie zich het kon permitteren, gebruikte een enveloppe om een brief in te stoppen. Wie minder te besteden had, vouwde het beschreven vel papier in de vorm van een enveloppe en gebruikte lijm om die dicht te maken. Uiteraard leverde deze methode niet altijd het gewenste resultaat op en werden veel brieven beschadigd bij het openen.

Het was de tijd van de industriële revolutie en het duurde dan ook niet lang voordat er een machine kwam die het handmatig snijden en dichtplakken van enveloppen overnam. Vanaf 1850 werden enveloppen vrijwel nog uitsluitend machinaal genaakt en konden ook mensen met een smallere beurs deze kopen waardoor het zelf vouwen en plakken overbodig werd. Later werden er ook machines gebouwd die grote hoeveelheden post konden verwerken. Het in de enveloppe stoppen van de documenten, dichtplakken en stempelen voor de porto gebeurde geheel automatisch.

Opkomst en teruggang

Enveloppes in allerlei soorten en maten werden in de 20e eeuw in enorme aantallen verzonden. Niet alleen voor zakelijke doeleinden maar ook privé post nam een grote vlucht door de ontwikkeling van staatsposterijen. Het was in feite een van de tekenen dat een land welvarend en modern was: de post kwam op tijd en dagelijks en was goedkoop.

Door het invoeren van moderne communicatiemiddelen werd de behoefte aan het zenden van met name privé-post steeds minder. Via de social media kunnen algemene berichten zonder veel moeite naar alle vrienden, kennissen en familie worden verzonden. De meer persoonlijke boodschappen gaan via de chat of app en zijn versleuteld zodat ze op die manier onleesbaar zijn voor spiedende ogen. Ook in het zakelijk verkeer is er veel veranderd. Facturen kunnen ook elektronisch worden verzonden en dat geldt ook voor veel andere zaken. Hoeveel minder enveloppen met bankafschriften worden er dagelijks verzonden, denk je? Het is dus duidelijk dat het aantal enveloppen dat wordt gebruikt niet meer groeit, maar het product is beslist niet verdwenen of ouderwets.

Nieuwe ontwikkelingen

Vrijwel iedereen heeft nog enveloppen in huis of op kantoor en gebruikt deze nog met regelmaat. Er is ook een grote markt bijgekomen. De ontwikkeling van de webshops zorgt ervoor dat er grote aantallen paklijst-enveloppen worden gebruikt. Paklijstenveloppen zijn er in diverse moderne materialen, vaak doorzichtig en bestand tegen water. Precies wat de online markt vraagt.

Ook de markt voor de C4 envelop bestaat nog en zal ook niet snel verdwijnen. In C4 enveloppen passen 1 of meer A-4 vellen zonder dat deze gevouwen hoeven worden. Dit soort enveloppen wordt vooral gebruikt voor vertrouwelijke documenten en is ook beschikbaar in onscheurbaar materiaal.