Twijfel je over de rechtsvorm van jouw onderneming? Naast de eenmanszaak is een bv de meest gekozen rechtsvorm in ons land. Toch starten veel ondernemers als eenmanszaak en breiden ze later hun bedrijf uit. Dit betekent ook vaak dat hun huidige rechtsvorm niet meer volstaat en ze er bijvoorbeeld beter voor kunnen kiezen om deze om te zetten naar een bv. Het oprichten van een bv is echter zeker niet voor elke ondernemer een geschikte keuze. Dit hangt van verschillende factoren af. Ben jij benieuwd of een bv oprichten in jouw situatie een goede keuze is? Lees dan verder en ontdek de mogelijke voordelen.
Wanneer spreken we van een bv?
Maar wat houdt het oprichten van een bv dan precies in? Besef goed dat dit een geheel andere rechtsvorm is dan een eenmanszaak. Het belangrijkste verschil is dat je bij eenmanszaak geheel zelf verantwoordelijk bent voor het wel en wee van jouw organisatie. Bij een bv geef je die verantwoordelijkheid deels weg. Bij een bv zijn de aandelen in het bezit van de aandeelhouders. Zij bepalen de richting van het bedrijf. Dan heb je ook nog de bestuurders. Zij vormen het hoogste orgaan binnen deze rechtsvorm en zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse besturing van het bedrijf. Ook als zzp’er ben je in staat om een bv op te richten. In dat geval ben jij zowel de bestuurder als de enige aandeelhouder. De bv zelf wordt als rechtspersoon gezien. Je kunt dan ook bijna niet verantwoordelijk worden gehouden als persoon als er iets misgaat met het bedrijf. De bv zelf zal ter verantwoording worden geroepen.
Wanneer eenmanszaak omzetten naar een bv?
Een eenmanszaak biedt veel fiscale voordelen. Zeker bij een startende onderneming. In dat geval behaal je immers (meestal) nog niet veel winst. Hierdoor profiteer je van veel belastingvoordelen. Er komt echter ook een moment waarop we spreken van een zogenaamd omslagpunt. Dit omslagpunt toont dat je plotseling minder belasting zal betalen als je een bv hebt. Meestal geldt dit als de winst van het bedrijf verder toeneemt. Gemiddeld is dit bij een winst vanaf 100.000 per jaar. In dat geval zal je minder betalen aan belasting als je een bv hebt, dan wanneer je een eenmanszaak hebt.
Wees je er wel van bewust dat een groot aantal belastingvoordelen voor zelfstandigen dan wel wegvallen. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Deze gaan niet samen met de mogelijke belastingvoordelen van een bv.
Twijfel je of je jouw eenmanszaak in moet ruilen voor een bv? Of wil je dit snel geregeld hebben en weet je niet waar je dan moet zijn? Dan is een eenmanszaak omzetten naar bv door firm24 een goede keuze. Zij regelen niet alleen elke stap digitaal, maar kunnen ook advies op maat leveren. Zo weet je zeker of je wel of niet de juiste keuze maakt en wordt het proces spoedig in gang gezet. Bespreek de mogelijkheden eventueel ook nog met je boekhouder. Deze kan met behulp van een aantal berekeningen direct tonen of het fiscaal wel of niet aantrekkelijk is om een bv op te richten.