nieuwjaars-schoonmaak

Voor velen is het begin van het nieuwe jaar het perfecte moment om het huis eens flink onder handen te nemen. Alle kamers worden leeggehaald, spullen worden uitgezocht en het hele huis wordt flink schoongemaakt. Wil jij ook graag beginnen aan de nieuwjaars-schoonmaak, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Of zie je er tegenop om zo’n grote klus uit te voeren? Met de tips in dit artikel gaat het zeker een stuk makkelijker.

Maak de nieuwjaars-schoonmaak gezellig

Schoonmaken is niet het leukste om te doen, maar gelukkig kun je het jezelf zo aangenaam mogelijk maken. Zet bijvoorbeeld muziek aan, eventueel via je koptelefoon of oortjes zodat je de muziek ook nog hoort wanneer je gaat stofzuigen. Zorg er hierbij wel voor dat je een playlist aanzet waar je echt energie van krijgt, en je zal merken dat dit al snel werkt.

Daarnaast zorgt de juiste outfit er ook voor dat jij de nieuwjaars-schoonmaak sneller en beter kan doen. Een strakke spijkerbroek helpt je hier niet echt bij, maar een lekker zittende joggingbroek wel. Doe ook je haar in een staart of knot, of gebruik een sjaal of bandana om ervoor te zorgen dat je haren niet telkens voor je gezicht hangen.

Zorg voor een opgeruimde thuiswerkplek

Werk jij, zoals vele anderen, ook vanuit huis tegenwoordig en werk je bijvoorbeeld aan de eettafel? Zorg er dan voor dat je deze plek hebt opgeruimd wanneer je klaar bent met je werk. Niet alleen zorgt dit voor een nette, opgeruimde tafel en voorkom je dat anderen per ongeluk aan je werk zit, maar het zorgt er daarnaast ook voor dat jij ’s avonds niet aan je werk hoeft te denken.

Leg al je werkspullen bijvoorbeeld op een dienblad die je vervolgens in een afgesloten kast legt. Zo kijk je er na je werk niet tegenaan en kun je het de volgende dag ook weer makkelijk uit de kast halen zonder dat je alles bij elkaar hoeft te zoeken. Dit werkt uiteraard ook goed met het schoolwerk van de kinderen.

Maak tussendoor vaker schoon

Zie jij er altijd tegenop om in huis aan de gang te gaan omdat het zoveel werk is? Probeer jezelf dan aan te leren tussendoor wat vaker schoon te maken. stofzuig je nu maar één of twee keer in de week, verhoog dit dan naar bijvoorbeeld vier keer. Dit is ook met de rest zo. De badkamer tussendoor snel afnemen, elke week de koelkast schoonmaken en ga zo maar verder. Op die manier is het veel minder werk dan dat je eens in de maand alles aan moet pakken.

Vergeet daarnaast ook de vergeten plekken niet mee te nemen. Denk hierbij aan het afnemen van de plinten, stopcontacten, lichtschakelaars, de poten van je stoelen en tafels en natuurlijk alles achter kasten en banken.

Gebruik niet teveel schoonmaakmiddel tijdens de nieuwjaars-schoonmaak

Een flinke scheut van je favoriete schoonmaakmiddel mag dan ontzettend lekker ruiken, het is niet altijd verstandig veel van het middel te gebruiken. Gebruik jij bijvoorbeeld glasreiniger voor je ramen en spiegels, dan doe je er goed aan zo min mogelijk te gebruiken. Hier zit namelijk alcohol in, dat strepen achterlaat. Voor je ramen is het dan ook beter gewoon water met een scheutje azijn te gebruiken, en ze na te drogen met een microvezeldoek.