Je vindt ze in bijna alle woningen en andere hogere gebouwen: trappen. Soms mooi, soms uitsluitend functioneel. Misschien is je opgevallen dat al die trappen ook veel gelijkenissen met elkaar hebben. Dat heeft alles te maken met de veiligheid, tijdens het traplopen loop je nu eenmaal meer risico’s dan wanneer je gewoon op de begane grond rondstapt. Maar trappen mogen natuurlijk ook mooi zijn.
De meeste huizen hebben niet genoeg vloeroppervlak om alle vertrekken voldoende ruimte te geven. Daar is wat op gevonden: we bouwen huizen in meerdere woonlagen. Vaak vind je beneden de woonkamer en de keuken, terwijl je op de bovenverdieping de slaapkamer en de badkamer aantreft. Misschien heb je zelfs nog een woonlaag daarbovenop. Dan moet je natuurlijk wel iets bedenken om gemakkelijk van de ene woonlaag naar de andere te gaan. In de meeste gevallen is dat natuurlijk de trap.
Eisen
We zijn zo gewend aan trappen in huizen en andere gebouwen, dat we nauwelijks stilstaan bij belangrijke aspecten ervan. Een trap bestaat uit een aantal elkaar volgende treden. Bij de meeste trappen zijn de treden ongeveer even hoog, bij één trap zijn alle treden in principe echt van dezelfde hoogte. Dat is belangrijk, omdat je bij het traplopen niet altijd op je voeten kunt letten. Je moet dus kunnen vertrouwen op uniformiteit, de hoogte van elke trede moet heel voorspelbaar zijn. Zou elke trede een andere hoogte hebben, dan zou dat struikel- en valpartijen tot gevolg hebben, met alle risico’s van dien. Diezelfde voorspelbaarheid vind je ook terug bij de breedte van de treden. Alle treden van een rechte trap zijn in principe even breed, treden in een bocht van een gedraaide trap hebben een uniform verloop. Allemaal zaken die de veiligheid ten goede komen. Dan blijft er nog één veiligheidsvoorziening over: de trapleuning. Soms vind je die aan één kant van de trap, vaak ook aan twee kanten. De leuning biedt een extra handgreep op momenten dat je iets te lang naar het evenwicht moet zoeken.
Materialen
Voor de trap kunnen verschillende materialen worden gebruikt. Traptreden waren aanvankelijk vooral van hout of steen, maar je komt tegenwoordig ook metaal, kunststof en zelfs glas tegen. Diezelfde afwisseling vind je ook bij de trapleuning. Trapleuningen kunnen aan de muur bevestigd zijn, maar ook aan de trap zelf. Spijlen moeten ervoor zorgen dat de leuning blijft zitten, en dat je geen kans loopt tussen de spijlen door te schieten. Met name voor jongere kinderen een belangrijk punt!
Mag het er ook mooi uitzien?
Zoals we hebben gezien is een trap een belangrijk en noodzakelijk hulpmiddel om van de ene verdieping naar de andere te gaan. Je zou haast verwachten dat zo’n belangrijk woningattribuut dan ook een prominente plaats in de woning krijgt. Dat blijkt vaak toch niet zo het geval te zijn. Vaak is de trap heel economisch in de hal geplaatst. Dat nodigt niet erg uit om er iets moois van te maken. In sommige gevallen ligt dat anders en kun je de trap vinden in een woonvertrek. Met mooie draaiingen, materialen en ornamenten is zo’n trap een sieraad in je huis. Maar voor de andere trappen liggen er mogelijkheden. Je kunt zo’n trap mooi bekleden met vloerbedekking, een traploper of met een mooie verflaag. Ook kun je de trap bekleden met hout. Als je daarvoor terugschrikt, je kunt dit ook uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven. Zo wordt je trap de moeite van het bekijken waard en loop je met nog meer plezier van boven naar beneden en terug.