ridderkruid in de tuin

We zitten midden in het zomerseizoen en dat betekent dat het nog wel eens erg warm kan worden. Gelukkig kunnen we lekker afkoelen in het zwembad of bij het strand, maar de planten in onze tuin hebben het dan minder goed voor elkaar. Hoe zorg je ervoor dat je planten deze warme dagen overleven? Je leest het in dit artikel!

Juiste planten

Allereerst is het handig om te weten dat sommige planten wel goed tegen warmte kunnen en andere planten weer helemaal niet. Het is dus slim om bij jezelf na te gaan of je groene vingers hebt en het leuk vindt om veel aandacht aan de tuin te besteden tijdens de zomermaanden. Als dit niet het geval is kun je planten bestellen die wel tegen een zonnig stootje kunnen, zoals kattenkruid, ridderspoor of de palmlelie (Yucca). Natuurlijk moet je ook deze planten goed verzorgen, maar doordat het zonaanbidders zijn kunnen ze net iets beter tegen die felle zonnestralen!

Geef voldoende water

Bij warm weer is het natuurlijk logisch dat planten vaker water nodig hebben. Toch maken mensen vaak de fout om de planten op de verkeerde momenten water te geven. Zo kun je het beste vroeg in de ochtend of bij zonsondergang de planten water geven. Wanneer je dit doet terwijl de zon schijnt heb je kans dat de bladeren van de planten zullen vergelen of helemaal dor worden doordat het water de hoeveelheid zon als een vergrootglas vermenigvuldigt. Haal dus pas de tuinslang tevoorschijn als de zon niet meer zo fel schijnt. Houd er bij een hittegolf wel rekening mee dat het water dan schaars is; schaf bijvoorbeeld een regenton aan en gebruik regenwater om je tuin te besproeien. Lekker duurzaam!

Bescherming tegen de zon

Het is verstandig om de planten goed in de gaten te houden bij warm weer; als ze slap gaan hangen of heel erg verkleuren is dat een teken dat ze moeite hebben met het warme weer. Je kunt dan natuurlijk ook ervoor zorgen dat de planten niet meer in de zon staan door bijvoorbeeld een parasol neer te zetten. Ook heb je handige schaduwdoeken die je over een bepaald gedeelte van je tuin kunt spannen om zo je planten te beschermen tegen de zon. Heb je veel bloemen en planten die in een bloembak staan? Deze kun je dan natuurlijk het beste in de schaduw neerzetten. Wat ook een idee is, is om deze bloembakken een tijdje in een koele schuur of garage te zetten. Maar niet te lang, want uiteindelijk heeft iedere plant toch zonlicht nodig!

Extra tip: wist je dat het juist een goed idee is om bepaalde planten, zoals klimop of een beukenhaag, in de zomer kunt snoeien? Door het mooie weer zullen ze weer sneller aangroeien en zo een stuk sterker de winter ingaan!