Een laminaatvloer geeft je huis een zeer mooie en ruime uitstraling. Een laminaatvloer is best prijzig, maar je kunt makkelijk besparen op de instalatie. Als je namelijk een beetje handig is kun je zelf kliklaminaat leggen. Hoe je dat moet aanpakken lees je hier.
Een ondervloer
Laminaat is een harde vloer en daarom wordt het altijd aangeraden een ondervloer neer te leggen. Dit werkt geluidsdempend. Bij een appartement complex is dit zelf verplicht en wordt er vaak gevraagd naar een certificaat van de ondervloer. Zorg dan dat je een vloer hebt die minimaal 10Db geluid demt. Heb je een vrijstaand huis is het minder belangrijk, maar kan het nog wel erg prettig zijn voor jezelf. Vaak zijn deze ondervloeren op een rol of in platen te koop. Deze kun je makkelijk afsnijden en leggen. Alle delen dien je met tape aan elkaar vast te maken.
De voorbereiding
Voor je begint met het leggen van de vloer moet je bedenken hoe je de vloer gaat leggen. Het wordt normaal gezien geadviseerd om de planken in de lengte te leggen. Daarnaast moet je met de klikrichting mee werken. Zo kun je beslissen in welke hoe je moet beginnen. Daarnaast wordt het aangeraden het laminaat altijd 48 uur van te voren te laten acclimatiseren in de kamer waar het moet komen. Dit kan gewoon in de verpakking.
Het laminaat leggen
Je begint met een hele plank te leggen. Tussen de plank en de muur leg je stelblokjes, zodat er speling blijft tussen de vloer en de muur. Dit doe je ook bij alle volgende planken die langs de muur komen. De tweede plank kun je gemakkelijk langs de korte plank in de eerste klikken en zo ga je de hele rij door. De laatste plank moet je afzagen. Je kunt dit zo afzagen dat er ongeveer nog een centimeter tussen de laatste plank en de muur zit. Met het afgezaagde deel wat je over hebt kun je de tweede rij beginnen. Deze klik je met de lange kant in de eerste plank van de eerste rij. De tweede plank van de tweede rij klik je eerst met de korte kan vast en vervolgens met de lange kant. Zo ga je de hele kamer door. Bij eventuele lastige hoeken, bijvoorbeeld verwarmingsbuizen, kun je gewoon een stuk uit het laminaat zagen met een decoupeerzaag, zodat de plank door mooi omheen valt.
De afwerking
Als de vloer helemaal gelegd is kun je de stelblokjes weghalen. Met plinten kun je nu de ruimte tussen het laminaat wegwerken. Deze plinten kun je gemakkelijk op het laminaat plakken en hoekjes kun je knippen met een speciale plintenschaar. Hierdoor kun je makkelijk hoeken van bijvoorbeeld 45 graden knippen.
Een laminaatvloer is dus makkelijk te leggen. Toch is het belangrijk dat je er de tijd voor neemt en zorgt dat al het laminaat goed zit, je kunt namelijk nooit meer terug, tenzij je het hele laminaat er weer uithaalt. Heb dus geduld en werk precies. Zo krijg je een zeer mooie vloer waar je jaren plezier van kunt hebben.