woonkamer inrichten

Is het alweer behoorlijk lang geleden dat je iets veranderd hebt aan jouw woonkamer? Dan kan na verloop van tijd het verlangen ontstaan naar iets nieuws. Je kunt er in dat geval voor kiezen om een aantal nieuwe meubelstukken aan te schaffen. Dit helpt echter niet altijd. Wil je het grootser aanpakken? Kies er dan voor om jouw woonkamer helemaal opnieuw in te richten. Je schaft in dat geval niet alleen nieuwe meubels aan, maar ook andere accessoires. Je kunt er zelfs voor kiezen te schilderen op één muur of misschien wel meerderen? Kortom: je hebt behoorlijk wat mogelijkheden. Hierdoor vinden veel mensen het lastig om een woonkamer opnieuw in te richten. Worstel je hier ook (nog) mee? Dan ben je hier aan het juiste adres! Wij geven je hieronder namelijk een aantal tips voor het opnieuw inrichten van jouw woonkamer!

1. Weet wat je wilt

Begin nooit met het opnieuw inrichten van jouw woonkamer voordat je weet wat je wilt. Wij raden je aan om te kiezen voor een bepaalde stijl. Ben je groot liefhebber van de landelijke stijl? Ga dan vooral vast op zoek naar meubelstukken die binnen deze stijl vallen. Dit geldt natuurlijk ook als je liefhebber bent van Scandinavisch design. Oriënteer je altijd eerst op de verschillende stijlen voordat je er ook daadwerkelijk eentje kiest. Speur het internet af en maak bij voorkeur ook een moodboard. Doe dit zeker wanneer je twee stijlen met elkaar wilt combineren. Wanneer je straks begint aan de zoektocht naar meubels, weet je zodoende al wat je wilt. Je zult zien dat het hierdoor een stuk makkelijker wordt om de juiste meubels bij elkaar te zoeken.

2. Neem een prijs in gedachten

Het is niet goedkoop om een woonkamer opnieuw in te richten. Het vervangen van één meubelstuk is niet zo duur. Het kost echter wel veel geld wanneer je jouw complete woonkamer opnieuw in gaat richten. Wij raden je daarom aan een budget vast te stellen voor de make-over van jouw woonkamer. Heb je niet al te veel te besteden? Dan kunnen wij je op voorhand al zeggen dat je design meubels links kunt laten liggen. Deze meubels kosten vaak een paar honderd euro per stuk. Heb je een groot budget beschikbaar voor het opnieuw inrichten van jouw woonkamer? Dan kun je naar de wat meer exclusieve meubelstukken gaan kijken. Richt je bijvoorbeeld eens tot de design meubelstukken van Muuto. Met meubels van dit Deense label krijgt jouw woonkamer hoe dan ook een fraaie uitstraling!

3. Muren schilderen of niet?

Bij het opnieuw inrichten van een woonkamer denken veel mensen alleen aan het meubilair op zich. Dit zorgt natuurlijk al voor een compleet andere uitstraling, maar je kunt het ook nog wat grootser aanpakken. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om jouw muren te voorzien van een andere kleur. Komt er een nieuwe kleur op één of meerdere muren? Doe dit dan altijd voordat je jouw nieuwe meubels krijgt. Het zou immers zonde zijn wanneer meubelstukken onder de verf komen te zitten. Weet je nog niet wat voor een kleur je op jouw muren wilt smeren? Kijk dan altijd naar een kleur die matcht met de stijl van jouw woonkamer. Het zou natuurlijk zonde zijn wanneer de kleur op de muur en de meubelstukken straks niet bij elkaar passen.

4. Vergeet de accessoires niet

Na het opnieuw inrichten van een woonkamer moet deze er natuurlijk mooi uitzien. De uitstraling is echter niet het belangrijkste. Je moet je immers ook thuis voelen wanneer je jouw woonkamer binnenloopt. Een gezellige sfeer is dus zeker net zo belangrijk. Met alleen meubelstukken slaag je er ongetwijfeld niet in om een gezellige sfeer te creëren. Nee, want voor gezelligheid in jouw woonkamer is wel wat meer nodig dan een paar meubelstukken. Denk daarom ook vooral aan accessoires wanneer je jouw woonkamer opnieuw in gaat richten. Het zijn maar kleine dingetjes, maar jouw woonkamer wordt er wel een stuk gezelliger door. Uiteraard kun je ook gezelligheid creëren met behulp van verlichting. Denk bij het vaststellen van jouw budget dan ook aan de accessoires en verdere aankleding van jouw woonkamer. Het is namelijk eeuwig zonde wanneer jouw woonkamer straks geen gezelligheid uitstraalt.

Lees ook: een sfeervolle woning met deze tips