gordijnen raam

Alle woningen in ons land zijn voorzien van ramen. Hierdoor wordt het binnen een stuk lichter. Zonder ramen zou het binnen ook maar een duistere bedoeling zijn. In de avonduren zijn ramen echter een stuk minder functioneel. Soms is het zelfs vervelend. Indien het buiten donker is en binnen staat het licht aan, kan iedereen naar binnen kijken. Gelukkig kun jij dit probleem betrekkelijk eenvoudig verhelpen. Hoe? Met behulp van GAMMA raamdecoratie. Raamdecoratie kun jij namelijk sluiten wanneer het donker is, waardoor mensen van buiten niet of nauwelijks meer naar binnen kunnen kijken. Ben jij op zoek naar nieuwe raamdecoratie? Dan loop je mogelijk tegen problemen aan. Niet gek ook, want je hebt tegenwoordig zoveel verschillende mogelijkheden. Zoek jij raamdecoratie die goed bij jouw woning past? Wij lichten hieronder een aantal populaire varianten van raamdecoratie uit.

Gordijnen

Veel mensen kiezen er nog steeds voor om gordijnen voor hun ramen te hangen. Voor wat betreft deze vorm van raamdecoratie zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun jij kiezen voor overgordijnen, maar ook voor rol- of vouwgordijnen. Laatstgenoemde gordijnen bedekken vaak enkel het raam, terwijl overgordijnen soms ook een deel (of de gehele) muur bedekken. Jij kunt er natuurlijk ook voor kiezen om overgordijnen te combineren met rol- of vouwgordijnen. Naast de verschillende soorten kun jij gordijnen natuurlijk ook in talloze kleuren krijgen. Voor het kiezen van een gordijnsoort is het makkelijk om te weten waar de gordijnen komen te hangen. In een slaapkamer zijn gordijnen vaak alleen functioneel. Hier moeten ze immers het licht van buitenaf tegenhouden. Wil jij nieuwe gordijnen in jouw woonkamer? Dan moeten ze niet alleen functioneel zijn, maar ook nog eens aansluiten bij de rest van jouw interieur. Vergeet dit dus niet mee te nemen in jouw zoektocht naar nieuwe gordijnen.

Jaloezieën

Heb jij een strak interieur? Dan ben je mogelijk van mening dat gordijnen hier niet goed bij passen. Dat kunnen wij ons enigszins indenken. Gelukkig kun jij ook voor andere raamdecoratie kiezen. Zo kiezen steeds meer mensen vandaag de dag voor jaloezieën. Veel mensen kennen dit echter als zonwering en niet direct als raamdecoratie. Toch kunnen jaloezieën ook prima dienst doen als raamdecoratie. Jaloezieën zijn de laatste jaren namelijk een stuk moderner geworden. Zo zijn ze al lang niet alleen meer verkrijgbaar van kunststof of aluminium. Nee, jij kunt vandaag de dag ook mooie jaloezieën van hout kopen. Deze kunnen ontzettend goed aansluiten op een modern interieur, zeker wanneer hier veel hout in voorkomt.

Plisségordijnen

Een andere trend op het gebied van raamdecoratie is het plisségordijn. Deze zien we namelijk ook terugkeren in menig woning. Gezien de naam schaar jij deze raamdecoratie mogelijk in het rijtje bij gordijnen. Toch zit er behoorlijk wat verschil tussen gewone gordijnen en plisségordijnen. Zo kun je bij plisségordijnen bijvoorbeeld zelf bepalen op welke hoogte jij ze hangt. Je kunt deze raamdecoratie namelijk niet alleen maar naar boven en beneden bewegen, maar beide kanten op. Jij kunt plisségordijnen hierdoor bijvoorbeeld ook in het midden van jouw raam hangen. Dit is bij rol- en vouwgordijnen niet mogelijk. Hierdoor hebben plisségordijnen vaak een speelsere uitstraling.

Dakraamdecoratie

Heb jij een dakraam dat je van raamdecoratie wilt voorzien? Dan is het makkelijk om te weten dat dit je niet gaat lukken met de bovenstaande vormen van decoratie die we noemden. Bij dakramen is het namelijk allemaal net wat lastiger. Gelukkig betekent dit niet dat jij dakramen helemaal niet kunt voorzien van raamdecoratie. Voor dakramen is er namelijk speciale dakraamdecoratie beschikbaar. Dit zijn vaak gordijnen die handmatig omhoog en omlaag geschoven kunnen worden. Ook hier geldt dat er behoorlijk wat verschil zit in de raamdecoratie. Zo laat sommige dakraamdecoratie veel meer licht door dan andere varianten. Koop dus nooit maar zo lukraak dakraamdecoratie, maar ga eerst op onderzoek uit.

Lees ook: De natuur in huis halen? Dat doe je zo!