woonkamer me gordijnen

Zijn er geen gordijnen aanwezig binnen het interieur, dan ontbreekt er echt iets. Gordijnen hebben de afgelopen jaren een ware revolutie ondergaan, er zijn nieuwe ontwikkelingen bijgekomen, waardoor gordijnen op verschillende wijze benut kunnen worden. Alleen, welke gordijnen passen nu eigenlijk binnen welk interieur type? We kijken ernaar in dit artikel. Want waar let je op bij het aanschaffen van gordijnen?

Gordijnen voor oudere bouwstijlen

Wie in een prachtige jaren 30 woning woont, of ouder, heeft vaak te maken met een hoger plafond dan gemiddeld. Gordijnen komen prachtig tot hun recht binnen dit type woning. Kies dan voor een geplooid gordijn, van bijvoorbeeld een inbetween stof. Om de elegantie van de woning te benadrukken kies je voor gordijnen tot aan de vloer. Optisch zul je hiermee de hoogte van de ruimte benadrukken. Wil je meegaan in deze huidige trend, dan kies je voor gordijnen die echt op de vloer rusten.

Gordijnen voor de nieuwere woning

Voor moderne woningen en interieurs bestaan er vele keuzes voor diverse, uiteenlopende type gordijnen. Met name paneelgordijnen en versus gordijnen winnen steeds meer terrein. Paneelgordijnen zijn uiterst moderne, brede lamellen bestaande uit glad getrokken stof, al dan niet met motief of effen. Ook is de combinatie van effen lamellen en lamellen met motief veelvoorkomend. Paneelgordijnen komen vooral goed tot hun recht bij grote, moderne raampartijen, waar zij de ruimte krijgen.

Wie kiest voor gordijnen met het gemak van lamellen, heeft de keuze uit versus gordijnen. Versus gordijnen zijn een soort inbetween gordijnen, met hierin verborgen lamellen verwerkt. Zowel in open als gesloten stand vallen de lamellen vrijwel niet op, en toch kun je het gemak van lamellen ervaren. Wil je zonwering of inkijk tegengaan, dan kun je de versus gordijnen in de gewenste stand plaatsen, precies zoals je van lamellen gewend bent. Het effect is werkelijk zeer subliem.

Handig om te weten

Overweeg je om gordijnen te kopen? We hebben hier wat handige tips voor je op een rij gezet:

  • Gordijnen kennen een geluiddempende werking. Is de akoestiek in jouw woonkamer te galmend, dan vormen gordijnen een goede oplossing hiervoor.
  • Wil je gordijnen reinigen, dan doe je dit bij de stomerij: stop gordijnen nooit in de wasmachine.
  • Laat de gordijnrails altijd de breedte van de raampartij met zo’n 20 cm. overlappen, zodat de gordijnen wanneer zij zijn opgeschoven niet voor het raam hangen.
  • Om plooien te creĆ«ren kies je voor ca. 90% extra stof. Is het raam bijvoorbeeld 3 meter breed, dan neem je ca. 5,7 meter stof hiervoor.
  • Loopt jouw vloer niet geheel recht (wat bij oudere woningen het geval kan zijn), kies in dat geval voor een lengte die enkele centimeters op de vloer rust.
  • Heb jij huisdieren? Kies dan liever niet voor een gordijn wat net op de grond rust, om haar en stof ophopingen te voorkomen.