muur verven echtpaar

Waarschijnlijk weet jij het antwoord op deze vraag niet meteen te verwoorden, maar heb je gevoelsmatig toch het idee dan het ene product wat beter is dan het andere. Vroeger had je daarmee gelijk. De naam latex is namelijk ontleend aan het latex-sap van de rubberboom. Door dit toe te voegen aan verf werd de kwaliteit beter voor toepassingen binnenshuis zoals muurverf.

Latex was dan ook duurder dan gewone verf en dat idee van verschil in kwaliteit (en prijs) is blijven hangen. Vandaag de dag is er geen latex-sap meer nodig en dat is goed nieuws voor rubberbomen. Latex-sap in muurverf is vervangen door een kunstharst dispersie die dezelfde kwaliteit levert en voor muurverf geschikt is. De meeste merken, zoals Sigma muurverf, gebruiken overigens nog steeds de vermelding latex, bijvoorbeeld bij Sigma Superlatex. Andere merken, zoals Sikkens muurverf zijn overgestapt op de meer neutrale term.

De soorten muurverf

Er zijn in principe drie soorten muurverf.

1. Buitenkwaliteit muurverf

Als verf ook geschikt is voor buiten moet het uiteraard ook bestand zijn tegen de weersinvloeden en derhalve sterk en duurzaam zijn. Buitenkwaliteit muurverf kan je echter ook binnen gebruiken. Dat is praktisch als je ook de keuken of badkamer van een verfje wilt voorzien. Behalve dat de verf goed tegen vocht kan, is deze ook uitstekend afwasbaar. Zo hou je de keuken en de badkamer mooi gedurende een lange periode.

2. Afneembare muurverf

De muren in de keuken behandel je anders dan de muren in de andere ruimtes in je woning. Het is echter in elke kamer praktisch onvermijdbaar dat er af en toe een vlekje op je muur ontstaat. Dan is het plezierig als je de verf even kunt afnemen. De standaard muurverf is afneembaar mits je dat tijdig doet. Afneembare muurverf is het basisproduct als het op muurverf aankomt. Het is er in alle kleuren en je ziet aan de lichte glans van de verf dat het afneembaar is.

3. Matte muurverf

Sommige mensen vinden matte muurverf mooier dan de licht glanzende basissoorten. Matte muurverf heeft echter ook een open structuur en is daarom zwakker dan afneembare muurverf. Het is om die reden ook minder eenvoudig schoon te maken omdat de verf moeilijk afneembaar is. Uit esthetische redenen kan je uiteraard ook voor de muren kiezen voor matte muurverf. Het is echter meer geschikt voor het plafond. Voor muren is een betere kwaliteit muurverf een aanrader.

Spelen met kleuren

Iedere muur in een enkele kleur? Het is de tijd om te experimenteren met verschillende kleuren verf op de muur. De trend is om vlakken een andere kleur te geven om een verbinding te maken met de hoofdkleur in je interieur. Is dat griezelig, zomaar meerdere kleuren op één muur? Welnee, het is immers goed voor te bereiden door eerst eens met gekleurd papier te oefenen. Als je hieraan bent gewend, kan je met het echte werk beginnen. In dat geval is het vooral een kwestie van nauwkeurigheid. Plak het vlak dat je een andere kleur wilt geven goed af. Gebruik hiervoor een plakband dat je bij de specialist kan kopen en dat de andere muurverf niet beschadigt. Verf daarna ontspannen maar secuur het nieuwe vlak.