Er is de laatste jaren een duidelijke trend in de Nederlandse tuininrichting waarneembaar. De Nederlandse tuinen verstenen namelijk met rasse schreden. Er komt steeds meer variatie in de gebruikte bestrating en de bestrating wordt steeds duurder. Kan er vroeger nog volstaan worden met een terras van goedkope gewassen grindtegels, tegenwoordig worden er vooral hoogwaardige materialen gebruikt zoals marmer*. Niet te verwarren met het sterk daar op gelijkende veel goedkopere Spotted Bluestone**.
*Marmer:
Er zijn vijf gangbare soorten marmer die in Nederland de markt beheersen. Het zogenaamde Carrara marmer afkomstig uit Italië dat bij uitstek geschikt is voor de beeldhouwkunst, het Pentelikon en het Paros marmer afkomstig uit Griekenland, het Proconnesus marmer afkomstig uit Turkije en het Belgische marmer. De namen van de verschillende hiervoor genoemde soorten marmer zijn afgeleid van de plaats waar het marmer gewonnen wordt. Bij de aanschaf van een partij marmer voor een terras moet je er op letten dat de marmeren tegels of platen die je voor één aaneengesloten terras gebruikt uit één blok worden gewonnen omdat er anders kleurverschil optreed.
**Bluestone :
De in Nederland verkochte Bluestone (ook wel Spotted Blue of Spotted Bluestone genoemd) is een Chinees hardsteen met een blauw/grijze kleur. De Nederlandse benaming voor Bluestone is blauwsteen, arduin, kolenkalksteen of petit granit. Bluestone is een kalksteen met een meer of minder uitgesproken blauwgrijze kleur. De Bluestone steensoort wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten van diertjes met een kalkskelet (crinoïden), die veelal op de zeebodem leven. De Bluestone steensoort ontstaat doordat bij het afsterven van de crinoïden hun kalkskelet op de bodem van de zee achterblijft samen met een calciet afzetting die het geheel aan elkaar smeedt. Op deze manier vormt zich in de loop van miljoenen jaren de blauwe hardsteenlaag waar Bluestone uit gewonnen wordt. Het Bluestone is dus een aaneenkitting van crinoïden in een cement van microkristallijn calciet. De kleur van het Bluestone wordt bepaald door de hoeveelheid in het gesteente aanwezige koolstof van de zeer fijn verspreide plantaardige resten. Bluestone bevat +/- 96% calciumcarbonaat (CaCO3 ook wel calciet). Bluestone bevat een hoog aandeel aan versteende fauna. Deze resten zijn soms aan het oppervlak zichtbaar. Meestal verhogen zij door hun aanblik de waarde van het materiaal.
Verschil tussen Bluestone en Marmer:
Bluestone bestaat voor 96% uit calciumcarbonaat en Marmer voor 99,5%. Het chemische verschil tussen Bluestone en Marmer is dus heel klein. Het (grote) verschil tussen Bluestone en Marmer zit hem dus in de hardheid van het calciumcarbonaat. Dit verschil wordt veroorzaakt daar de manier waarop Bluestone en Marmer onstaan. Bluestone ontstaat door een afzetting van kalkskelet jesop de zeebodem gebonden door een calciet afzetting. Marmer daarentegen is een metamorf gesteente dat onder invloed van temperatuur, druk of hydrothermale vloeistoffen is gerekristalliseerd of gemetamorfoseerd. Meestal gebeurt dit op grotere diepte in de aardkorst of mantel. Marmer is dus vele malen harder, slijtvaster en kleurvaster dan Bluestone.