Een warmtepomp is een toestel dat de conventionele ketel op gas of stookolie vervangt van een centrale verwarming. Het werkt op een relatief lage temperatuur, wat energiebesparend is, en maakt gebruik van gratis beschikbare energie. Waarom heeft niet iedereen een warmtepomp dan?
Milieubewuste werking
De mythe dat een warmtepomp volledig gratis kan draaien moet wel even ontkracht worden. Er is immers nog steeds elektrische stroom nodig. Kort samengevat werkt een warmtepomp als volgt. Door middel van de zonne-energie worden er warmtecalorieën opgeslagen in onze omgeving (lucht, bodem en water). Een element onttrekt deze lage warmte aan de omgeving en voert die door naar een door elektriciteit aangedreven compressor binnenshuis. Deze compressor zet die lage warmte om in een bruikbare temperatuur om een gebouw te verwarmen en te voorzien van sanitair warm water. Je bent dan rechtstreeks onafhankelijk van fossiele brandstoffen als mazout of aardgas.
Alle warmtepompen zijn niet dezelfde
Er zijn heel wat verschillende systemen om een warmtepomp te installeren. De keuze is afhankelijk van de situatie en het budget. Als voorbeeld zou je een appartement kunnen vergelijken met een open bebouwing. Een appartement kan je gemakkelijk met een lucht/water of aerothermische warmtepomp verwarmen. Die is gemakkelijk te installeren wat de kostprijs drukt. In principe is het rendement niet hoog genoeg voor een volledige woning, maar voor de beperkte oppervlakte van het appartement is dat meer dan genoeg.
De open bebouwing heeft in ons voorbeeld een tuin. In die tuin kan er een verticale of horizontale captatie geïnstalleerd worden. Via dit element wordt er met vloeistof de lage warmte uit de omgeving opgenomen en naar de compressor gevoerd. Hier spreken we dan over een grond/water warmtepomp of een geothermische warmtepomp. Andere systemen zijn de hydrothermische (water/water) en de directe expansie warmtepomp (grond/grond).
Hoog rendement = planning
Het klinkt best mooi, een warmtepomp installeren. Nochtans loopt de installatiekost snel hoger op dan een conventionele ketel. Desondanks loont het de moeite om de investering te maken. Met een goed plan van aanpak kan het rendement van een warmtepomp oplopen tot een mooie 75% gratis energie. Dit wil zeggen dat men slechts betaalt voor één vierde van de benodigde energie om te verwarmen. Hiervoor zijn er wel enkele voorwaarden die moeten voldaan worden, zoals een vloerverwarming en een degelijk geïsoleerde woning.