blog placeholder

Een eigen tuin is een mooi ding, je kunt er echt van genieten. Misschien is je tuin niet zo groot als je eigenlijk zou willen, maar er zijn genoeg mogelijkheden om je tuin wat groter te laten lijken. Ofwel, we bekijken wat tips waarin een kleinere tuin toch groot kan zijn!

Groot of klein

Begrippen als groot of klein zijn nogal relatief. Wat voor de ene klein is, is voor de ander gemiddeld of zelfs groot. En ook andersom, wat voor jou een grote tuin is, is voor een ander misschien maar een klein groen vlekje. Eigenlijk is dat allemaal niet zo belangrijk. Het gaat meer om het gevoel dat je in je tuin hebt, hoeveel plezier het je geeft. En wat die grootte betreft, met een beetje creativiteit kun je daar best wat aan doen, in ieder geval optisch.

 

Alles draait om illusie

Aangezien je de tuin niet groter kunt maken dan hij nu is (behalve in het onwaarschijnlijke geval dat de buren of de gemeente je zomaar een stuk willen afstaan) moeten we het gaan zoeken in het groter laten lijken. Met optische effecten kun je heel wat bereiken.

 

Naar boven en naar beneden

Een van de manieren die je kunt gebruiken is het creëren van hoogteverschillen. Borders in verschillende niveaus en bijvoorbeeld een verlaagd terras kunnen niet alleen een spannend ruimtelijk effect geven, het ziet er ook nog eens heel leuk uit. Gebruik het liefst niet al te strakke en voorspelbare vormen, ook niet in je bestrating.

 

Beplanting

Een tuin die helemaal vol staat met flinke struiken en bomen geeft optisch een verkleinend effect. Er moeten ook plekken zijn waar je als het ware ‘verder weg’ kunt kijken. Beperk het aantal grote struiken, maar haal ze niet allemaal weg. Het mag wel een beetje leuk blijven.

 

Een bergachtig vergezicht

Een tuinposter of tuinschilderij kan zorgen voor spannende en onverwachte effecten. Stel je voor, een doorkijkje tussen twee struiken of langs een paadje geeft je ineens het zicht op een prachtige bergtop, een uitzicht over een diep dal, een riviertje, en ga zo maar door. Het leuke van een tuinschilderij is dat je ze gemakkelijk even verwisselt. Zo kijk je nog eens regelmatig naar een ander, nieuw vergezicht. Zo’n tuinposter kun je zelf proberen te schilderen, maar je kunt ze ook online bestellen, eventueel met een eigen foto erop. Dat maakt het misschien nog leuker.

 

Wie staat daar nou?

Ook een middel om ruimtelijke effecten te krijgen is het plaatsen van een beeld of een ander soort tuinornament, al of niet op een bijpassende sokkel. In tuincentra kun je de nodige inspiratie opdoen. Goede ideeën zijn er om te gebruiken, de dingen die je niet aanspreken laat je links liggen.

 

En wat kost dat allemaal?

Je kunt de aanpassingen van je tuin zo duur maken als je zelf wilt. Wil je een beetje voordelig uit zijn, dan moet je de aankomen een beetje handig proberen te plannen. Als tuincentra of bouwmarkten een uitverkoop organiseren kun je de nodige leuke attributen voordelig scoren. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Objecten in je tuin hoeven niet altijd helemaal nieuw te zijn. Zo kun je in tweedehands winkels en kringloopwinkels vaak ook hele leuke dingen halen. Online zijn sites als Marktplaats of Speurders ook prima plekken om je tuin voordelig van nieuwe elementen te voorzien.