Staat u op het punt een huis te kopen of heeft u wellicht in de (nabije) toekomst de wens om een huis te kopen? Wellicht kunt u goed uit de voeten met dit advies om met name de koper van dienst te zijn.
Een huis kopen is een spannende tijd waarin veel zaken op uw pad komen als bezichtigen, keuren, biedingen, hypotheken en natuurlijk het koopcontract. In het koopcontract staan alle afspraken beschreven die gemaakt zijn tussen koper en verkoper. Naast deze afspraken omhelst de koopakte vele 'standaard' afspraken en regelgeving waar u als koper en verkoper aan zal moeten voldoen. Één van deze bepalingen zal ik uiteen zetten om met name de koper van advies te zijn.
Uiteraard wensen koper als verkoper een goed vervolg van het kooptraject waarin alle afspraken worden nagekomen; de koper een hypotheek krijgt en het gekochte kan afnemen, en de verkoper op de afgesproken leverdatum (transportdatum) vrij van beslagen kan leveren. Wanneer de koper buiten de ontbindende voorwaarden niet kan afnemen zal deze een boete moeten betalen van tenminste 10% van de overeengekomen koopsom. Vaak stelt de verkopende partij als eis dat u 10% van de koopsom op een derdenrekening van de notaris stort om zo verzekert te zijn van boetedoening wanneer de koper niet kan afnemen en daarmee niet aan de gemaakte afspraken en daarmee verplichtingen kan voldoen. Het bedrag van 10% dat op de derdenrekening van de notaris gestort dient te worden noemt men de waarborgsom. Maar wat als de verkoper niet aan zijn verplichtingen kan voldoen?
Met name in de huidige markt komt het in de praktijk steeds vaker voor dat de verkopende partij niet kan leveren door o.a. beslagen op het onroerend goed door schuldeisers, (onverwachte hoge)restschuld bij aflossing hypotheek enz. Wanneer u als koper te maken krijgt met een waarborgsom kunt u van de verkopende partij eisen dat deze ook een waarborgsom stort bij de notaris. Bij de onderhandelingen kunt u als koper verstaanbaar maken dat u ook van de verkopende partij een waarborgsom eist voor wanneer de verkoper niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Het storten van een wederzijdse waarborgsom maakt de positie van de koper sterker en geeft de koper meer zekerheden wanneer door schuld verkoper de transportdatum uitgesteld of zelfs afgesteld wordt met daarmee alle financiele consequenties voor de koper.
Beknopt samengevat:
Eis al koper ook een waarborgsom van de verkoper. Het versterkt de positie van de kopende partij aanzienlijk.