blog placeholder

8 voordelen van zonnepanelen
Zonnepanelen zijn tegenwoordig steeds vaker te zien in het straatbeeld. Echter, veel mensen vinden de grote investering een nadeel van zonnepanelen. Maar hier staan wel een hoop voordelen tegenover.
Hieronder staan slechts een paar van de vele voordelen van zonnepanelen.

1. Energiekosten gaan omlaag

Dit is natuurlijk voor iedereen het belangrijkste voordeel. U kunt met zonnepanelen wel tot 40% op uw energierekening besparen. De investering heeft u al binnen 10 jaar terugverdiend, want zodra zonnepanelen geïnstalleerd zijn beginnen ze zichzelf al terug te verdienen.

2. Overal toepasbaar met lichtinval

Overal waar zonlicht op valt kan een zonnepaneel geplaatst worden. Dus niet alleen het dak van uw woning is geschikt, maar zonnepanelen kunnen ook op bijvoorbeeld tuinhuisjes, caravans of op boten toegepast worden.

3. Installatie zonder vergunning

Over het algemeen kunnen zonnepanelen zonder problemen en dus zonder een vergunning op een dak geplaatst worden. Alleen als u in een monumentaal pand woont of als uw woning aan een bepaald straatbeeld moet voldoen, zal dit niet zomaar kunnen. U kunt dan met uw gemeente overleggen wat er mogelijk is en wat de eventuele beperkingen zijn.

4. Lange levensduur

Er zijn mensen die zich zorgen maken of de zonnepanelen de terugverdientijd überhaupt wel halen. Maar de levensduur van zonnepanelen is lang, namelijk 25 tot 30 jaar. Op deze manier kunt u uw investering er dubbel en dwars uithalen.

5. Goed voor het milieu

Duurzame energie is een alternatief voor de fossiele brandstoffen. De fossiele brandstoffen raken namelijk ooit een keer op. Duurzame energie daarentegen nooit, want de zon zal altijd blijven schijnen en de wind zal altijd blijven waaien.
Zonnepanelen zorgen voor schone energie en zijn 100% duurzaam, omdat ze geen CO2-uitstoot produceren.

6. Weinig tot geen onderhoud

Zonnepanelen hebben bijna geen onderhoud nodig. Het belangrijkste is dat het paneel schoon blijft. Blijft het niet schoon en komt er bijvoorbeeld vogelpoep of blaadjes op te liggen, zal het rendement van het zonnepaneel omlaag gaan. Zorg er dus voor dat u af en toe kijkt of uw zonnepanelen nog schoon zijn. Het wordt aangeraden om 1 à 2 keer per jaar de zonnepanelen even schoon te maken, want dan hebben ze het hoogste rendement en heeft u er de meeste plezier van.

7. Elektriciteit over?

Het kan zijn dat uw zonnepanelen na een erg zonnige dag meer zonlicht hebben opgenomen dan u zelf nodig hebt. Dan is het mogelijk dat u deze energie teruglevert aan uw energiebedrijf. Hiervoor kunt u dan een terugleververgoeding voor ontvangen. De terugleververgoeding mag elk energiebedrijf zelf vaststellen, dus dit is overal verschillend. Wel moet uw netbeheerder op de hoogte zijn dat u energie wilt teruggeven.

8. Uw woning stijgt in waarde

Zonnepanelen zijn een modernisering en waardevolle toevoeging van een woning. Ook uw energielabel gaat omhoog, wat aantrekkelijker is als u het huis zou willen verkopen. Maar als u uw investering in zonnepanelen bij een verhuizing niet achter wilt laten, dan kunt u de zonnepanelen met hetzelfde gemak meeverhuizen. Zonnepanelen zijn niet gebonden aan een woning.

Iets voor u?

Spreken deze voordelen van zonnepanelen u aan? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw woning. De zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en prijsklassen, waardoor er altijd wel een geschikt zonnepaneel voor u bijzit.