blog placeholder

Alle jongeren in Nederland krijgen er een keer mee te maken. Het moment dat je op jezelf gaat wonen. Maar wat komt er allemaal bij kijken? Wat moet je allemaal regelen? En hoe zit het met je financiën? Lees hier alles over op jezelf gaan, zodat je weet wat je te wachten staat!

Op kamers

Wanneer je gaat studeren, dan komt de vraag of je op jezelf gaat of dat je nog even thuis gaat wonen. Voor de ene student hoort het leven op kamers onlosmakelijk verbonden bij het studentenleven, de andere student heeft er meer moeite mee en vindt het toch ook wel spannend.

Zodra het besluit om op jezelf te gaan genomen is, kan de zoektocht naar een juiste woonruimte beginnen. Voordat je gaat zoeken moet je jezelf afvragen waar je wilt wonen, in welke stad of in welke wijk? Hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan reizen? Daarnaast is de vraag hoe je wilt wonen belangrijk. Wil je een echte studentenkamer met gedeelde badkamer en keuken? Of heb je liever een appartementje met alles voor jezelf? Dat hangt natuurlijk ook samen met het bedrag dat je uit wilt geven aan huur.

Het zoeken van een geschikte woonruimte gaat het makkelijkst via een netwerk. Als je al wat langer studeert dan hoor je misschien via andere studenten over een nette kamer in die gezellige buurt. Als je nog niet studeert kan je informeren bij je studie of bij een studentenvereniging. Natuurlijk is er ook van alles te vinden op internet, er zijn verschillende sites waarop studentenkamers worden aangeboden.

Wanneer je denkt dat je de juiste kamer hebt gevonden, dan is het tijd om naar de inrichting en je uitzet te gaan kijken. Je hebt van alles nodig om jezelf te kunnen redden en het is verstandig om daar over na te denken voordat je een huurcontract tekent. Is de kamer gestoffeerd en gemeubileerd? Is er bijvoorbeeld een wasmachine of droger die je mag gebruiken? Zijn de stofzuiger en het keukengerei voor gemeenschappelijk gebruik? Het is belangrijk dat je goed weet waar je aan toe bent, voordat je het definitieve huurcontract tekent. Zo kom je niet voor dure verassingen te staan. Het inrichten van een huis en het verzamelen van je eigen uitzet kan al met al flink wat geld gaan kosten. Het kan dan ook geen kwaad om op tijd te beginnen met het sparen van je uitzet. Zo voorkom je dat je alles in één keer moet kopen.

Zelfstandig wonen

Alles is geregeld, je nieuwe kamer is klaar om erin te trekken. Je nieuwe leven begint! Je hebt geen ouders meer die zich bemoeien met hoe laat je opstaat of naar bed gaat, hoe laat je thuis komt of op welk moment je gaat opruimen. Je mag alles zelf beslissen! Voor de ene student gaat dit vanzelf en die slaat zich moeiteloos door deze verandering heen. De andere student heeft meer moeite met het organiseren van zijn eigen leven en het maken van beslissingen.

Wanneer je moeite hebt met het verdelen van je tijd tussen studie, werk, huishouden en sociale contacten en andere bezigheden, dan kan je een weekplanning maken. Je bedankt dan vooraf wanneer je boodschappen doet, wat je gaat koken en wanneer je gaat schoonmaken.

Financiëel zelfstandig zijn

Zodra je uit huis gaat verandert er veel. Je bent ineens zelf verantwoordelijk voor alles wat je doet en laat. Ook het regelen van je financiën hoort daarbij. Toen je bij je ouders woonde, had je maar een beperkte financiële verantwoordelijkheid. Je kocht je eigen kleding, je betaalde je studiekosten of collegegeld en je ging af en toe eens uit. Je betaalde je eigen reiskosten, je ziektekostenverzekering en de contributie voor je sportclub. Maar verder had je nog weinig financiële verplichtingen.

Zodra je zelfstandig woont verandert dit en komen er een heleboel kosten bij. Je krijgt niet alleen te maken met huur en boodschappen, er komen nog vele andere kosten bij. Gemeentelijke belastingen en heffingen en maandelijkse kosten voor gas, water en elektriciteit. Maar ook kleinere uitgaven zoals kabel televisie, telefoon en internet komen elke maand terug. Je bent verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben en voor je eigen huis is ook een inboedelverzekering aan te raden.

Daarnaast moet je ook een reserve opbouwen voor het geval dat je televisie het begeeft of je fiets gestolen wordt. Het is verstandig een bedrag achter de hand te hebben voor onverwachte grote uitgaven. En ook voor geplande uitgaven, zoals je vakantie zal op tijd een bedrag opzij moeten zetten.

Om al die kosten te kunnen betalen heb je voldoende inkomen nodig. Je inkomen kan bestaan uit je zelfverdiende loon, studiefinanciering, een bijdrage van je ouders en eventuele toeslagen waar je recht op hebt (denk aan zorgtoeslag en huurtoeslag).

Om inzicht te krijgen in je financiën is een goede administratie belangrijk. Wanneer je geldzaken goed geregeld zijn weet je dat de rekeningen op tijd worden betaald en kan je papieren gemakkelijk terug vinden. Wanneer je een kasboek bijhoudt kan je zien waar je geld aan uitgegeven is en zie je het verschil tussen dure en goedkope maanden. Hier kan je dan voor het volgende jaar weer rekening mee houden.