blog placeholder

Steeds vaker komt het voor dat Nederlanders ervoor kiezen om een huis te kopen in de grensstreek van Duitsland. Waarom dit is en welke redenen ze daarvoor hebben, wordt in dit overzicht beschreven. Alleen al in 2006 zijn 150000 Nederlanders de grens overgestoken. En dit worden er meer.

Wat maakt het wonen zo aantrekkelijk in de grensstreek van Duitsland?

Ten eerste de ruimte die daar nog voor handen is. Bijna alle huizen hebben een flink grondstuk om het huis heen. Vooral in de dorpen en buitengebieden. Dit houdt een gevoel van vrijheid in. Over het algemeen is alles vaak dicht in de buurt, terwijl er toch voldoende ruimte is om te genieten van een stukje vrijheid. Ook voor gezinnen is dat heerlijk. Kinderen kunnen zonder problemen buitenspelen. Indien men in het buitengebied woont, heeft grote kans om tijdens het ontbijt de reeën voorbij te zien lopen.

 

Ten tweede is natuurlijk de prijs. In verhouding zijn de huizen in Duitsland veel goedkoper. Waar in de Randstad minstens 3 à 4 ton betaald wordt voor een woning, heb je in Duitsland een vrijstaand woonhuis met groot grondstuk van min. 5000 m2 voor 1 à 2 ton. Dit houdt in dat als er overwaarde is op de Nederlandse woning er nagenoeg geen hypotheek of andere financiering nodig is. Wat ook onbekend is, dat een hypotheek in Duitsland een lagere rente heeft als in Nederland (het scheelt algauw meer dan 1%).

 

Ten derde het is niet ver naar Nederland. Over het algemeen is men met de auto binnen 10-30 min weer in Nederland om evt. inkopen e.d. te doen. Vele Duitsers doen met hen mee. Afhankelijk waar de oorspronkelijke heimat is, heeft men niet langer dan 3 uur nodig om weer bij de familie langs te gaan. En zelf bent u natuurlijk een mooi adresje om een poosje op bezoek te gaan.

 

Ten vierde de mogelijkheden. In Duitsland, afh. van het gebied waar men zit, kan vaak nog iets meer dan in Nederland. Natuurlijk zijn hier ook wetten en regels, net als in Nederland viert de bureaucratie hoogtij, maar er is vooral duidelijkheid. Ja is ja, nee is nee en geen indien, mits en maar. Wie (met een beetje hulp) de weg weet, kan heel veel voor elkaar krijgen.

 

Ten vijfde de mentaliteit en de mensen. Mijn ervaringen zjn dat de mensen hier over het algemeen behulpzaam zijn en vriendelijk. Zelf ervoor openstaan helpt altijd natuurlijk, maar er wordt graag hulp gegeven. En contact met de buurt is natuurlijk belangrijk, als men naar een ander land verhuisd.

 

Minder goede ervaringen zijn er natuurlijk ook. Bij emigratie komt een hoop kijken en een hoop regelwerk. Maar wie daar de moeite voor neemt en het graag wil, zal tot zijn/haar vreugde een mooi huis, ruimte, genot en plezier daarvoor terug krijgen.