blog placeholder

Een matras is op meerdere manieren te reinigen. Dat is nodig, want een matras wordt iedere dag gebruikt. Allereerst is het belangrijk om het beddengoed wekelijks te wassen. Het beddengoed vormt een beschermlaag voor het matras. Door het beddengoed wekelijks te wassen zal het matras ook minder vuil aantrekken, dit krijgt zo namelijk veel minder kans. 

Het matras regelmatig stofzuigen
Als u het matras regelmatig stofzuigt, zuigt u de haren, stof en uitwerpselen van de huisstofmijt op. Het stofzuigen van het matras is iedere drie weken nodig.

Matras schoonmaken

Het luchten van het matras
Na het stofzuigen laat u het matras goed luchten. Zet het raam minimaal een uur ver open, zodat er voldoende frisse lucht naar binnen kan stromen. Het is nog beter om een korte tijd twee ramen tegen elkaar open te zetten. Dan komt er veel meer frisse lucht binnen. Het luchten van het matras is noodzakelijk, omdat veel mensen in mindere of meerdere mate transpireren. Het matras neemt als dit vocht op. Dus door goed te luchten kan het vocht verdampen. Het beste is om dagelijks kort te luchten en één keer per week langere tijd te luchten, bijvoorbeeld minimaal een half uur.

Het matras reinigen met een zeepsopje en warm water

Hele kleine vlekken kunt u het beste verwijderen met een zeepsopje van warm water. Wees zuinig met water, maak het matras dus niet te nat. Het vocht kan namelijk door het matras blijvend worden opgenomen en dit bevordert de schimmelgroei. Laat na het verwidjeren van de vlek het matras goed drogen. Zonodig kunt u het drogen met een föhn, maar laat het matras daarna altijd nog een tijd drogen. 

Het reinigen met een stoomreiniger

U kunt het matras ook reinigen met een stoomreiniger. Deze stoomreiniger kunt u huren. Door hete stoom worden alle allergenen,bacteriën, schimmels en huismijten bestreden, ze worden onschadelijk gemaakt. Beng voorzichtig met de stoom, breng niet teveel stoom op één plaats aan. Want zo kunt u het matras blijvend beschadigen. Ook nu mag het matras niet te vochtig worden, dus ben voorzichtig en zuinig met het reinigen met stoom.

Tweepersoons bed
Iets over de huisstofmijt

Een huisstofmijt voedt zich hoofdzakelijk met huidschilfers, schimmel en urine. Huisstofmijt komt in principe overal voor. In zuurstofarme gebieden en in zeer koude gebieden is de huisstofmijt minder aanwezig. Een huisstofmijt houdt van een temperatuur die rond de 25 graden Cclcius ligt. eerder heeft de huisstofmijt voorkeur voor weinig verse lucht, donkere ruimtes en weinig temperatuurschommeling. De huisstofmijt veroorzaakt neusjeuk, last van ogen, oorontsteking, keelontsteking en hoest. 

Het bestrijden van de huisstofmijt

Zoals al eerder genoemd was het beddengoed wekelijks. Was regelmatig de matrashoes uit. U kunt bijvoorbeeld ook een allergeendichte matrashoes om u matras doen. Zorg ervoor dat er voldoende daglicht in de kamer binnen kan. Ventileer de slaapkamer iedere dag, soms meerdere keren per dag.

Matras

Draai het matras regelmatig om
In matrassen kunnen ligkuilen ontstaan. Het is aan te raden om dan eens per maand het matras om te draaien. Zo blijft het matras meer gelijk en de ligkuilen verminderen.

Soda strooien over het matras
Strooi iedere maand een beetje soda over het matras, verdeel de soda goed over het hele matras. Soda onttrekt vocht aan het matras. Maar ook de vieze luchtjes. Laat de soda zo´n vier uur liggen en stofzuig daarna de soda op. Lucht hierna je bed nog kort. Wees zuinig met het strooien van soda, want een stofzuiger houdt niet van veel soda.

Was het beddengoed op zestig graden in de wasmachine
Was het beddengoed wekelijks op zestig graden Celsius. Deze temperatuur is belangrijk om dat deze afrekent met alle bacteriën

Wijnvlek op matras

Urinevlekken verwijdert u snel

Vooral in een kinderbedje kan het gebeuren dat er een urinevlek op het matras zit. 
In dit geval kunt u het beste azijn gebruiken om te vlek te deppen. Dus dep de vlek heel goed met een warm water waaraan een grote scheut azijn is toegevoegd. U zult merken dat azijn ook de vieze geur tegengaat. Na de behandeling met azijn, nog behandelen met warm water. Hierna de vlek heel goed laten drogen.

Ten slotte
Ook een matras moet regelmatig gelucht en schoongemaakt worden. In ieder geval minimaal iedere maand stofzuigen. Een goed onderhouden matras kan vele jaren mee.