blog placeholder

U heeft twee hypotheken? Dan wilt u graag uw huis verhuren om zo de kosten te drukken.

Er zijn heel wat aanbieders op de markt die graag uw huis willen verhuren. Maar PAS OP!

Lees hier wat u moet weten wanneer u in zee gaat met zo een bedrijf. Als eigenaar van een vastgoedbedrijf kan ik u niet genoeg waarschuwen voor malafide praktijken die zich voordoen op de markt van de tijdelijke verhuur.

Uw huis tijdelijk verhuren.

U heeft een huis gekocht terwijl uw oude huis nog niet is verkocht.

Een vervelende situatie. Twee hypotheken ophoesten kunnen de meeste van ons niet lang volhouden. Gelukkig zijn er oplossingen. Via uw makelaar kunt u uw woning verhuren. De makelaar zoekt een huurder en bied deze een “tijdelijke huurovereenkomst ”, een zogenaamd ROZ contract aan. Dit is volgens de makelaar een tijdelijke huurovereenkomst. In sommige gevallen laten makelaars de huurder ook tekenen voor de datum dat de huur eindigt. Daar staat in vermeld dat de huurder onverwijld en zonder juridische stappen te ondernemen de tijdelijke woning verlaat.

Wat veel huiseigenaren en tijdelijke huurders niet weten is dat er met een ROZ contract absoluut geen spraken is van tijdelijkheid. Ook al heeft de huurder getekend dat hij/zij de woning gaat verlaten op de afgesproken datum.

Leegstandwet

De enige geldige tijdelijke huurovereenkomsten voor uw woning hebben een vergunning nodig van burgermeester en wethouders. Dit noemen we verhuren volgens de leegstandswet of wel artikel 15 uit het burgerlijk wetboek nr. 7. Iedere ander vorm van een zognaamd tijdelijke huurovereenkomst voor een woning is er niet. Toch wordt er heel veel verhuurd middels bijvoorbeeld de genoemde ROZ contracten. Toegegeven meestal gaat dit goed. Maar…wanneer de huurder er niet uit wil dan heeft u een probleem. Niet degene die uw woning heeft verhuurd, maar u. U zult naar de rechter moeten om de huurder uit uw woning te krijgen. In verreweg de meeste gevallen lukt dit, maar het is een vervelende situatie, terwijl u het kunt voorkomen met een artikel 15 contract. B&W vastgoedbeheer is één van de bedrijven die op deze veilige wijze uw woning verhuurd. .  http://twurl.nl/3u6i5b 

Wat houdt de leegstandswet in.

De leegstandswet is in het leven geroepen door de overheid in 1980. Dertien jaar later is de leegstandwet aangepast en betsaat nu uit de volgende artikelen in het burgerlijk wetboek nr. 7, artikrl 1,15 en 16. Deze wet is gemaakt om de onaanvaardbare leegstand van woningen en gebouwen tegen te gaan. Bij tijdelijke (ver)huur op grond van de Leegstandwet zijn de huurbeschermingsbepalingen uit het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing. Wel moet u een eerste termijn van tenminste 6 maanden aangaan en moet u rekening houden met een opzegtermijn van 3 maanden. De maximale periode dat u uw huis mag verhuren onder de leegstandswet is 5 jaar. De minister is nu aan het kijken of de periode wat langer kan naar 7 jaar of langer. Ook is het nu nog zo dat B en W van uw gemeente de prijs bepaald van uw woning aan de hand van het aantal punten die uw woning waard zijn. Het bedrag wat daar uitkomt is maximaal 80%.

Nu weet u dat wat men u ook verteld, dit is echt de enige manier om uw woning veilig te verhuren, waarbij u de zekerheid heeft dat de bewoners eruit gaan op de afgesproken datum doordat dit in de wet is geregeld. Een andere zogenaamde tijdelijke huurovereenkomst bestaat niet!!

Lees ook de artikelen.

Oorlog in het midden-oosten

Huis kopen of verkopen