blog placeholder

De herfst is nu echt begonnen. Als ’s morgens de wekker gaat is het nog donker in huis, je jas komt weer van de kapstok, de slippers gaan de kast in en de blaadjes vallen, al dan niet aangemoedigd door enorme wind, van de bomen. Tijd om de verwarming weer aan te zetten, maar hou je al die warmte wel binnen?

Met mezelf had ik afgesproken dat ik voor 1 oktober de verwarming niet aan zou zetten. Een lage energierekening is voor mij ieder jaar weer een sport en zo lang mogelijk zonder verwarming zitten hoort daar een beetje bij. Vanmiddag ben ik echter gezwicht! Ik ga niet met 17 graden en blauwe vingers door m’n huis lopen.

Met het aanzetten van de verwarming besefte ik me ook dat de duurdere tijd van het jaar weer is aangebroken. Lichten aan, langer douchen want het is te koud om er onder uit te komen, ’s morgens even de verwarming aan voor tijdens het ontbijt en ’s avonds ook een slinger aan de thermostaat zodat we niet met fleecedekentjes en kopjes thee in een hoekje van de bank hoeven te kruipen.

Ik ga het niet hebben over mogelijkheden van isolatie van de woning, die tips kan je op de site van iedere energieleverancier wel vinden. Ik wil je enkel bewust maken van de kleine aanpassingen welke beter zijn voor je portemonnee en voor het milieu.

 

Klokthermostaat en vloerverwarming

Vorig jaar heb ik een huis gekocht en hierin voor het gemak een klokthermostaat laten plaatsen en vloerverwarming in mijn nieuwe badkamer. Hetzelfde jaar kwam ik er nog achter dat deze meer energie verbruiken dat dan ik nodig vind. 

Denk goed na op welke tijdstippen je een warme vloer wilt hebben in je badkamer en of dit vooraf wel in te stellen is. Hetzelfde geldt voor de rest van het huis. Het is zeker fijn als je om half zes thuis komt dat het huis warm is, maar hoeveel dagen ben je ook echt om half zes thuis? Ik bleek vaak veel later thuis te zijn omdat ik nog boodschappen moest doen, over moest werken of bij vrienden ging eten. Ik zet nu dus de verwarming handmatig aan wanneer ik thuis kom en zet ‘m uit minstens een half uur voor ik naar bed ga.

 

Gordijnen 

Omdat ik katten heb staat de deur van de hal naar de woonkamer altijd open en vandaag merkte ik hoeveel koude wind er door de ruit van de voordeur heen de woonkamer in komt. Ik heb nu de deur zo gezet dat er precies een kat door kan en achter de deur een deurstop gezet. Verder ga ik deze week een dik gordijn kopen om voor de voordeur te hangen zodat de koude buiten blijft. Let bij het hangen van gordijnen wel op dat je zoveel mogelijk de verwarmingsbuizen aan de binnenkant van je huis houdt. Gordijnen voor verwarmingsbuizen en radiatoren laten heel veel warmte verloren gaan.

Wat ook heel goed helpt tegen de kou die door ramen komt, is verduisteringsgordijnen zoals bijvoorbeeld die van de Ikea. Hang deze precies in je raamkozijn en het is al minder koud.

 

Ventilatierooster

Ventileren is nodig, dat staat voorop. Maar het is echt niet nodig in alle ruimtes alle roosters helemaal open te zetten. Heb je meerdere roosters in 1 ruimte (zoals in de woonkamer), zet dat het rooster waar de wind op staat dicht en de andere een beetje open. In ruimtes waar altijd een deur open staat hoeft geen rooster open te staan, hier komt voldoende lucht via andere ruimtes.

 

Kleding 

Ik vind het zelf heerlijk als het buiten koud is om thuis met warme sloffen en een warme trui te lopen, het heeft iets huiselijks wat voor mij bij het najaar en de winter past. Je zult zelf begrijpen dat dit als bijkomend voordeel heeft dat de verwarming een graad lager kan dan wanneer je in je t-shirt wilt blijven lopen.