blog placeholder

In veel huizen is de zolder een vergeten ruimte, waar de bewoners eigenlijk nooit komen. De zolder wordt veelal gebruikt als rommelhok waar de tuinstoelen en winterdekbedden worden opgeslagen. Maar eigenlijk is dit erg zonde van deze ruimte. In de meeste huizen is van de zolder namelijk prima een mooie en bruikbare kamer te maken.

De zolder kan bijvoorbeeld prima gebruikt worden als hobbykamer, kantoor, fitnessruimte of zelfs als extra slaapkamer. Het opknappen van de zolder is dus een goede manier om meer ruimte in huis te creëren zonder een ingrijpende verbouwing te hoeven doorstaan. De volgende tips kunnen je op gang helpen bij het maken van een plan voor jouw zolder.

In de meeste nieuwbouwhuizen wordt wel gezorgd voor voldoende licht op de bovenste verdieping, maar in de wat oudere huizen kan de zolder een behoorlijk donkere ruimte zijn. Vaak zit er wel een klein raampje, maar wanneer je de ruimte actief wilt gebruiken is dit niet voldoende.

Wanneer dit het geval is, is het eerste wat er moet gebeuren om de ruimte aangenaam te maken het plaatsen van een dakraam of dakkapel. Het voordeel van een dakkapel over een dakraam is dat deze ook nog eens een hoop extra ruimte creëert. Dit kan goed van pas komen als de zolder aan de kleine kant is. Het nadeel is echter dat het plaatsen van een dakkapel veel meer werk in beslag neemt en ook nog eens flink wat duurder is.

Isoleer het dak

Is jouw zolder er zo een die een nieuw dakraam nodig heeft? Dan heb je grote kans dat de ruimte ook niet goed geïsoleerd is. De ruimte is immers niet gemaakt om als leefruimte gebruikt te worden. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de ruimte goed te verwarmen in de winter en zal het er in de zomer onaangenaam warm worden.

Het isoleren van een schuin dak met glas- of steenwol is een relatief simpele klus. Hiermee worden ook meteen de balken in het dak weggewerkt, door middel van de afdekking met gipsplaten. Indien je de balken liever wilt blijven zien kan je ook isolatieplaten gebruiken. Deze zijn een stuk dunner en kunnen tussen de balken geplaatst worden.

Creëer opbergruimte

Het schuine dak van de zolder zorgt ervoor dat de leefruimte een stuk kleiner is dan het vloeroppervlak. De ruimte onder de laagste delen van het dak hoeft echter niet verloren te gaan. Deze kan namelijk prima gebruikt worden om spullen op te slaan. Het is erg makkelijk om kasten op zolder te creëren, door rails te monteren op de vloer en aan het dak. Hiertussen kunnen dan schuifdeuren gehangen worden. De kasten kunnen ideaal gebruikt worden voor spullen die je niet vaak nodig hebt, zoals de eerder genoemde kampeerspullen en winterdekbedden.

En dan rest alleen nog het inrichten van je vers opgeknapte zolderkamer. Wat je hiermee doet is natuurlijk helemaal aan jezelf. Veel plezier met het omtoveren van je zolder!