blog placeholder

Misschien had je nog niet aan de mogelijkheden gedacht, maar je kunt meer met sloophout doen dan je wellicht eerst had gedacht. Meubels van sloophout kunnen zorgen voor een bijzonder accent met een speciale uitstraling, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.

Bijzondere band met hout

Er zijn weinig natuurlijk materialen die zo veelzijdig gebruikt kunnen worden als hout. Al sinds prehistorische tijden is hout op allerlei verschillende manieren ingezet om het leven aangenaam, draaglijk en veiliger te maken. Hout is relatief eenvoudig te bewerken en te vormen. Dat maakt het bij uitstek geschikt voor het maken van allerlei wapens en gebruiksvoorwerpen en voor het maken van grotere constructies, zoals woningen. Ook in onze voedselvoorziening speelt hout een vooraanstaande rol, het hout zorgde voor het gaande houden van het vuur waarop we konden grillen, bakken of roosteren. En dan hebben we het nog niet eens over de warmtevoorziening gehad. Dit gold allemaal in prehistorische tijden, en in zekere zin nog steeds. Hout is en blijft een veelzijdig materiaal dat je overal tegenkomt.

 

Recycling

Hout wordt veel gebruikt. Bossen staan vol met bomen die ons van dit prachtige materiaal voorzien. Toch is de voorraad bos beperkt door de groeiende behoefte aan landbouwgrond of bouwgrond voor woningen. Het zou jammer zijn als het bestaande hout maar één keer wordt gebruikt en daarna wordt weggedaan of vernietigd. Bovendien is het daar eigenlijk ook te kostbaar voor. Eerder gebruikt hout, zeg maar tweedehands hout of sloophout, is vaak nog prima te gebruiken. Gewoon een kwestie van slim en mooi recyclen.

 

Voordelen

In sommige gevallen is het zelfs beter om sloophout te gebruiken. Het gebruikte hout is goed gedroogd en ‘werkt’ niet meer, terwijl nieuw hout nog relatief veel vocht bevat, dat onder invloed van warmte en luchtvochtigheid voor beweging in het hout kan zorgen. En dat is niet altijd handig. Sloophout is door zijn hogere leeftijd en het eerdere gebruik goed gedroogd, heeft een ideale hardheid en een bijzondere uitstraling. Misschien dat het daarom ook zo goed geschikt is om stevige en robuuste meubels van te maken.

 

Geschiedenis

Naast de robuuste eigenschappen van sloophout zit er nog een bijzondere waarde aan. Het idee dat dit materiaal eerder deel heeft uitgemaakt van een huis of iets dergelijks, geeft aan het sloophout een eigen geschiedenis mee. En dat is een aansprekend gegeven, waar je bijzondere verhalen over kunt vertellen en misschien zelfs een emotionele band mee kunt voelen.

 

Bewerken van het hout

Met sloophout kunnen prachtige nieuwe meubels worden gemaakt, met een eigen en speciale uitstraling. Na bewerking is soms nauwelijks nog te zien dat het hout eerder dienst heeft gedaan. IN andere gevallen is dat nog bijzonder duidelijk. De historie van het materiaal is terug te vinden in bijvoorbeeld verfresten van eerder gebruik of de vroegere opdruk van de sinaasappelkist uit een vorig, houtig leven. Het sloophout maakt een veelzijdig gebruik mogelijk, waarbij het resultaat ofwel de vernieuwde uitstraling heeft, ofwel de sfeer ademt van het verleden. Hoe dan ook, het sloophout zorgt voor bijzondere meubels.

 

De kosten?

Het mag duidelijk zijn dat er aan sloophout een iets ander prijskaartje kan hangen dan aan nieuw hout, dat na de kap nog lange tijd in speciale opslagruimtes moet drogen voor het geschikt is voor gebruik. Het sloophout zelf is daardoor vaak net wat goedkoper. Of je sloophoutmeubels ook meteen voordeliger zijn is natuurlijk een kwestie van design, smaak en type meubels. Maar het is zeker de moeite waard dit soort meubels te overwegen als je weer voor een meubelinvestering staat.

 

(c) 2015-02-14 HvG