rioollucht in huis

Je hebt last van een penetrante rioollucht in huis en dat is niet alleen ontzettend vervelend, maar het is ook gevaarlijk voor de gezondheid. Dus je wilt het probleem zo snel mogelijk oplossen. Maar kun je dat wel en wat heb je nodig om een rioollucht in huis te laten verdwijnen? In dit blog vertellen we meer over hoe een rioollucht in huis ontstaat en wat je er tegen kunt doen.

Wat veroorzaakt een rioollucht in huis?

Er zijn verschillende oorzaken waarom je last hebt van een rioollucht in huis. We zetten ze even voor je op een rijtje.

  1. Verstopte leidingen en rioolbuizen
  2. Defecte leidingen en rioolbuizen
  3. Lekkages
  4. Onvoldoende ventilatie

Een verstopping oplossen

Een verstopte leiding of afvoer kun je zelf oplossen door kokend water met een beetje soda door te spoelen of om een ontstoppingsmiddel aan te schaffen. Ontstoppingsmiddelen koop je doorgaans bij de supermarkt of de bouwmarkt. Let er wel even op welke chemicaliƫn er zijn gebruikt en of je dit wel wilt gebruiken. Houdt ontstoppingsmiddel sowieso en te allen tijde buiten het bereik van kinderen!

Defecte leiding repareren en vervangen

Een beetje klusser kan zelf wel een leiding of een afvoer repareren of vervangen, maar soms is het beter om de expertise van een loodgieter in te schakelen. Het ligt er natuurlijk ook aan of de leiding of afvoer makkelijk te bereiken is. De schade die door een eventueel lekkage als gevolg van een defecte afvoer of leiding is ontstaan kun je en moet je ook zelf oplossen.

Defecte of verstopte rioolbuis

Wanneer er sprake is van een gescheurde of verstopte rioolbuis, heb je de hulp van een rioleringsbedrijf nodig. Vaak hoor je ook meerdere buren klagen over een rioollucht in huis en wordt het rioleringsbedrijf in opdracht van de gemeente gevraagd om de riolering te repareren en/of te vervangen. Hier kun je zelf vrij weinig tegen doen.

Rioollucht als gevolg van een verzakking

Dat geldt ook voor een verzakking. Wanneer er sprake is van een verzakking heb je de expertise van een rioleringsbedrijf nodig. Wanneer dit onder jouw eigen woning is draai je ook zelf op voor de kosten. Een rioollucht die door een verzakking en dus een gescheurde rioolleiding veroorzaakt is gaat vaak gepaard met kleine en zogenaamde rioolvliegjes. Het is belangrijk om bij een constatering van de lucht en deze vliegjes direct een professional in te schakelen. Om te voorkomen dat het probleem erger wordt en een kruipruimte of kelder binnen no time volloopt met smerig rioolwater.

Blijf goed ventileren!

Een andere oorzaak van een rioollucht in huis is onvoldoende ventilatie en gelukkig is dit probleem super snel en simpel op te lossen door simpelweg beter te ventileren, ventilatieroosters open te zetten en om te controleren of het aanwezig ventilatiesysteem nog goed functioneert. En sowieso kan het geen kwaad om gewoon wat vaker ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Zo blijft het lekker fris in huis en het is ook nog eens goed voor de gezondheid!