ontspullen

Ontspullen betekent letterlijk dat je alle spullen in je huis eens goed bekijkt en de dingen weg doet die je niet meer gebruikt of die kapot zijn. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de regel toepassen dat ieder ding dat in huis komt, er ook voor zorgt dat er dan ook iets uit moet gaan. Zo voorkom je dat je huis op een gegeven moment te vol staat met spullen die je niet meer gebruikt. In dit artikel laten wij je een aantal tips zien om te ontspullen en te zorgen voor meer ruimte in je huis én in je hoofd.

Voorbereiding op het ontspullen

 1. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Begin klein en vraag jezelf af wat je op dit moment direct weg kan gooien. Dat ene stapeltje tijdschriften bijvoorbeeld, of die dode plant.
 2. Ook is het handig een doos, bigshopper, krat of kist klaar te zetten waar je alle spullen in doet die weg kunnen. Over de bestemming hoef je nu nog niet na te denken.
 3. Later kun je uitzoeken wat er verkocht kan worden, wat je naar de kringloop kunt brengen en welke spullen er echt weggegooid moeten worden.
 4. Door het ontspullen een routine van je dag te laten worden zie je snel vooruitgang. Want, ook kleine stappen brengen je verder.
 5. En heb je even geen zin om met fysieke spullen aan de slag te gaan? Ga dan ontspullen op je laptop of telefoon. Verwijder alle apps die je niet gebruikt, mislukte foto’s, onzinnige mailtjes en ongebruikte bestanden.
 6. Zet ook een prullenbak of vuilniszak klaar zodat je al het afval dat je tegenkomt direct weg kunt gooien en deze niet in de “wegdoe-bak” terechtkomen.

Begin in de keuken

 1. Trek eerst de keukenlades eens open en haal alles eruit wat erin ligt en leg het op het aanrecht. Stop vervolgens alleen de spullen terug in de lades die je het afgelopen jaar hebt gebruikt. De rest breng je naar de “wegdoe-bak”.
 2. Hetzelfde doe je met de keukenkastjes. Haal de kastjes één voor één leeg en plaats alleen die spullen terug, die je het afgelopen jaar hebt gebruikt.
 3. Kijk ook kritisch naar de aantallen. Heb je veel servies? Vraag je dan af waarom. Als het grootste gedeelte van dit servies altijd maar in de kast blijft staan heb je er niks aan, en kan het weg.
 4. Dit geldt ook voor keukenapparatuur. Vraag jezelf af of je dit echt allemaal nodig hebt. Ook kan het maar zo zijn dat één apparaat (bijvoorbeeld een keukenmachine) al het werk kan doen van alle apparaten bij elkaar. In dat geval kun je dus beter investeren in een goede keukenmachine.
 5. Ook de voorraadkast komt aan de beurt. Haal alles eruit, maak hem schoon en plaats alleen de producten terug die nog goed zijn en die je ook echt gaat eten. Plaats dubbele producten ook bij elkaar, zodat je precies ziet wat je nog in huis hebt en je dadelijk niet thuiskomt met nóg een pak pasta.

De badkamer ontspullen

 1. Begin met de wastafel. Staan daar enkel producten die je dagelijks gebruikt, of ligt er ook iets dat al maanden niet aangeraakt is? Vraag je in dat geval af of je dit nog gaat gebruiken of dat het weg kan.
 2. Haal vervolgens de badkamerkast leeg en plaats ook hier weer alleen de spullen terug die je het afgelopen jaar hebt gebruikt. Kijk of er producten tussen zitten die over datum zijn en gooi deze direct weg.
 3. Hoeveel doucheproducten heb je, en heb je deze ook echt allemaal nodig? Meestal is dit niet het geval en kun je ook met minder doen. Beslis voor jezelf of dit bij jou ook zo is.

Het hoeft niet in één dag af

Je hoeft echt niet in één dag je hele huis af te hebben, neem hier gewoon je tijd voor. Het ontspullen kan elke dag, op ieder moment. En ook met kleine stappen kom je uiteindelijk verder. Als je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd heb je zowel de keuken als de badkamer al volledig gedaan, wat al heel veel is! de volgende stap zou dan kunnen zijn eens kritisch te kijken naar de woonkamer. Gebruik jij je decoratie als opvulling voor een hoekje, of omdat je op die plek echt decoratie nodig hebt? En alle boeken die in je kast staan, hebben die een bepaalde emotionele waarde of staan ze daar omdat je ze ooit nog eens wilt lezen? In dat geval kun je ze beter wegdoen, want waarom zou je jezelf zoiets verplichten?

Lees ook: Samenwonen, liefde en geld: gaat dat samen?