Je kijkt graag naar een mooie, goed aangelegde tuin. Zo’n tuin is een bron van inspiratie als je zelf met je eigen tuin aan de slag wilt. Een wandeling langs diverse tuinen kan je op leuke, nieuwe ideeën brengen. Je komt er al snel achter dat een tuin méér is dan bloemen, planten, bomen, speeltoestellen en grasjes. Een nieuwe tuin begint met een schets, met potlood en papier.
Schetsen
Op je papier teken je allereerst de contouren van je tuin. Doe dat op schaal, dan houdt je meer overzicht. In de tekening schets je waar je terras moet komen, waar het tuinpad en waar je de groene elementen wilt hebben. Wil je een grasveldje met speeltoestellen voor de kinderen? Let dan ook op de veiligheid. Plaats bijvoorbeeld geen schommels of rekstokken vlak bij glas of bij openslaande ramen en deuren. Een op en neer zwaaiende schommel over het tuinpad of terras is ook niet zo’n goed idee. Als de schets op schaal is kun je ook goed zien dat sommige ideeën wel leuk zijn, maar gewoon niet passen. Een tuinpad van slechts 20 centimeter breed is bijvoorbeeld niet erg realistisch.
Groene oriëntatie
Nu het basisplan klaar is ga je kijken welke planten binnen je ideeën passen. Houd er rekening mee, planten groeien. Wat vlak na aanschaf en planting prachtig past, kan volgend jaar wel eens veel te groot zijn geworden. Laat je daarom in het tuincentrum goed adviseren over de groeisnelheden van de planten die je op het oog hebt. Houd er maar rekening mee, als je de planten in de tuin hebt gezet, zal het er in eerste instantie nog wat kaal uitzien. Dat lost zich het komende jaar vanzelf op en is beter dan volgend jaar duur gekochte planten moeten verwijderen omdat ze veel te groot zijn geworden.
Samenhang
Houd bij het plannen en planten rekening met een evenwichtige samenhang tussen de planten. Kleinere planten waar veel leuke bloemen aan komen zet je niet vlak achter grote struiken, waar je ze nooit zult zien. Houdt er ook rekening mee, dat niet alle planten bij of naast elkaar kunnen staan. Planten hebben ruimte nodig om te groeien, maar ook om water en voedsel op te zuigen met hun wortels. Vraag in het tuincentrum goed na of de door jou gekozen planten elkaar niet te veel in de weg zitten en wat de aanbevolen plantafstanden zijn.
Tuinafscheiding
Als je je hele tuin aanpakt, wil je misschien ook iets doen aan de tuinafscheiding. Maak hierover goede afspraken met je buren, een erfafscheiding op de perceelgrens is, na plaatsing, jullie gezamenlijk bezit. Je hebt een ruime keuze in tuinafscheidingen. Zo kun je ervoor kiezen een muur te plaatsen of een schutting. Houd je meer van groen, dan kun je ook kiezen voor een heg. Bijvoorbeeld een beukenhaag, ligusterheg, of een rij coniferen. Houd er wel rekening mee, dat je aan een heg wat meer onderhoud hebt.
Genieten
Het geeft een heerlijk gevoel als je tuin helemaal naar je eigen idee is aangelegd. Als je de komende jaren de planten ziet groeien en de tuin ziet vullen, dan kun je heerlijk genieten!