Als je een beetje milieubewust bezig bent dan ben je je er vanzelfsprekend ook van bewust dat wij onze planten water geven met drinkwater, hier ook mee douchen, de ramen lappen, de auto wassen en zelfs het toilet mee doorspoelen. De grote vraag hierbij is natuurlijk of dit niet anders kan. Dat kan zeker. Weliswaar niet bij alles maar als je optimaal gebruik maakt van regenwater kom je toch al een heel eind. Een regenton kan je hierbij helpen. Wij gaan je in dit blog dus vertellen waar je op moet letten bij aanschaf van een regenton zodat je zo optimaal mogelijk gebruik kunt maken van de Nederlandse overvloed (nog wel) aan regenwater.
Regenwater opvangen
Regenwater opvangen is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Aangezien hemelwater geen kalk bevat en dus streeploos opdroogt, kun je hiermee je ramen lappen, de auto wassen en de tuin beregenen. Daarnaast is het gebruik van regenwater helemaal gratis. Je verspilt dus geen duur drinkwater en tegelijkertijd ben je milieuvriendelijk bezig. Zeker in een warme zomer kan dit aanzienlijk in de kosten schelen. Er zijn dus veel voordelen verbonden aan het gebruik van een waterton.
Waar op letten bij het kopen van een regenton?
Als je een regenton gaat aanschaffen om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van regenwater zijn er een aantal punten om op te letten. Allereerst speelt het volume van de regenton natuurlijk een belangrijke rol. Heb je namelijk een flinke tuin dan heb je weinig aan een regenton van 50 liter. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je weken van geen neerslag gemakkelijk kunt overbruggen. Twijfel je tussen twee maten? Dan kun je beter voor het grotere exemplaar kiezen. Een regenton is namelijk altijd sneller leeg dan je denkt. Regentonnen zijn beschikbaar met een inhoud variërend tussen de 50 en 500 liter. Bedenk van tevoren dus goed hoeveel water je ermee op wilt vangen en of de plaats die je in gedachten hebt om je regenton te plaatsen ruim genoeg is.
Waar worden regentonnen van gemaakt?
Daarnaast is het ook mooi meegenomen als je regenton er een beetje leuk uit ziet. Aangezien smaken hierin verschillen zijn verschillende modellen op de markt. De meeste mensen stellen zich bij een regenton zo’n ouderwets houten wijnvat voor. De moderne versies zijn echter van stevig kunststof, hoewel ze wel de uitstraling van een houten regenton hebben. Van een afstandje zou je denken dat het een ouderwets wijnvat is. Daarnaast zijn er ook praktische kunststof regentonnen in verschillende vormen, soorten en maten. Sommige zien eruit alsof het op elkaar gestapelde rotsen zijn, andere regentonnen hebben de vorm van een Griekse amfora en weer andere regentonnen hebben de mogelijkheid om van de bovenkant een plantenbak te maken.
Regenton aansluiten op de regenpijp
Het laatste punt om op te letten bij aanschaf van een regenton is hoe je deze gaat aansluiten op de regenpijp. Vaak worden regentonnen geleverd met een zogenaamde vulautomaat. Het is echter wel zaak om van tevoren na te gaan of deze geschikt is voor jouw regenpijp. Hier wil namelijk nog wel eens verschil in zitten. Regenpijpen kunnen in diameter variëren van 70-80mm tot 90-100mm en hoewel het niet zo heel veel voorkomt bestaan er ook vierkanten regenpijpen. Aan de hand van de afmeting van de regenpijp kiest je een vulautomaat. Nu ben je klaar om optimaal gebruik te gaan maken van regenwater.