blog placeholder

Je hebt de hele dag hard gewerkt en een heleboel verschillende activiteiten gedaan. Het was allemaal prettig, maar ook wel wat intensief. Je kijkt er daarom al naar uit om in je bed heerlijk uit te rusten van alle vermoeienissen, zodat je de volgende ochtend weer fris  en vrolijk opstaat. Als dat maar lukt.

Een goed bed

Om lekker te kunnen slapen moeten de basisvoorwaarden in orde zijn. Er zijn verschillende basisvoorwaarden die van belang zijn, maar laten we maar beginnen met de basis. En dat is natuurlijk het bed. Zeker als je wat ouder bent is de hoogte belangrijk, wat hoger is prettiger om in en uit het bed te kunnen stappen. Mocht je van plan zijn een nieuw bed aan te schaffen, dan is het een goed idee om dit in je achterhoofd te houden. Een hoger bed is dan misschien geen factor bij het slapen zelf, maar wel bij het in bed stappen en vooral bij het weer opstaan.

 

De bodem

Tijdens je slaap moet je lijf zich kunnen ontspannen. Een verkeerde lighouding kan, paradoxaal genoeg, ontspannend lijken, maar de spierpijn van de volgende dag leert je dat je toch niet optimaal gelegen hebt. De basis van je lighouding is de bedbodem. Een bed bodem die teveel veert en dus te zacht is zorgt ervoor dat je rug in een bocht komt te liggen. Lig je te lang op zo’n zachte bodem dan is de kans op rugproblemen groot. Een te harde bodem daarentegen ligt ook niet prettig. Verschillende lattenbodems zijn per lat voorzien van schuifjes, waarmee de hardheid van de bodem is bij te stellen. Er zijn verschillende soorten bedbodems in de handel, wat het beste bij je past hangt af van je persoonlijke voorkeuren en je eigen lijf. Vraag in de beddenwinkel altijd om deskundig advies.

 

Een bewegende bedbodem

Als je toch van plan  bent om een nieuwe  bedbodem aan te schaffen is het zeker een idee om een elektrisch verstelbare bodem te overwegen. Bij zo’n beweegbare variant is vaak het hoofdeinde, het voeteneinde en vaak ook beide afzonderlijk, te verstellen. Soms is het lekker om de voeten wat hoger te leggen, soms is het juist fijn om wat rechter te zitten. Fijn om nog wat in bed te kunnen lezen, televisie te kijken, ontbijt op bed te gebruiken, en zo kun je nog wel wat voorbeelden bedenken.

 

De matras

Tijdens je slaap moet elk lichaamsdeel voldoende ondersteuning krijgen. Het is juist die ondersteuning die voor de noodzakelijke ontspanning kan zorgen. En dat scheelt een heleboel in je energie. Net als bij de bedbodems zijn ook matrassen in verschillende hardheden en diktes te verkrijgen. Wat het beste bij je past is een kwestie van persoonlijke voorkeur, je gewicht, of je veel draait, of je ondersteuning nodig hebt en dergelijke. Vraag aan de bed- en matrasspecialist om advies, laat je uitleggen wat het verschil is tussen de verschillende typen matrassen. Het is nooit verstandig om te snel een matras aan te schaffen. Het is het mooist als je even kunt gaan proefliggen op een matras.  Doe dat niet te snel. Na een tien tot twintig seconden kun je er nog niets over zeggen. Je lijf heeft een paar minuten nodig om te ontspannen en pas daarna kun je voelen hoe je lijf op de matras reageert.

 

Aandacht is belangrijk

De aanschaf van een nieuw bed is belangrijk genoeg om ruim de tijd voor te nemen. Bedenk dat we een groot deel van ons leven in bed doorbrengen. En het is wel zo prettig als dat geen fysieke ongemakken oplevert, maar dat je werkelijk de rust en ontspanning kunt vinden die nodig is om er de volgende dag weer tegenaan te kunnen.