De kosten koper zijn de kosten die een koper van een huis moet betalen, naast de aankoopprijs van het huis. Vaak worden deze kosten meegefinancierd in de hypotheek. De hypotheek zelf brengt overigens ook kosten mee die onder de kosten koper, of k.k. vallen mee. U wilt de kosten koper berekenen, is het allereerst noodzakelijk te weten met welke onderdelen u te maken zult krijgen
De kosten koper kent verschillende onderdelen waarvan de belangrijkste de overdrachtsbelasting is. Normaliter bedraagt de overdrachtsbelasting in Nederland 6% van de aankoopsom en daarmee is de overdrachtsbelasting de belangrijkste en grootste component van de kosten koper.
Om de k.k. te berekenen zijn er echter meer cijfers nodig. Een ander onderdeel is namelijk de makelaarskosten. Wanneer u met behulp van een makelaar een huis koopt bent u hem of haar een percentage aan courtage of een vast bedrag verschuldigd. Deze kosten maken deel uit van de k.k. en dienen dus meeberekend te worden.
Een ander onderdeel wordt gevormd door de kosten van de notaris. Doordat het huis een onroerend goed is moet het per notariële akte getransporteerd worden van eigenaar. Aan deze transportakte zitten kosten verbonden. Deze kosten verschilleen sterk per notaris en het verdient dus aanbeveling om rond te kijken voor de beste prijs. Wanneer u ook een hypotheek afsluit voor de financiering van het huis dient er ook een hypotheekakte opgesteld te worden. Ook dit wordt door de notaris gedaan en brengt kosten met zich mee. Al met al komen de notariskosten zo rond de 1000 euro.
Hiernaast zijn er eventueel nog kosten van uw bank voor het verschaffen van de hypotheek. Momenteel bedraagt de overdrachtsbelasting slechts 2% en zullen de kosten koper dus ongeveer op 6% van de aankoopprijs van het huis neerkomen, terwijl dit normaliter tegen de 10% ligt, een flink verschil dus.