leuk interieur met decoratiematerialen

Hoe kijk je over een paar jaar terug op de jaren 2020 en 2021? Denk je aan de pandemie of een zonnige zomer, afgewisseld met een verregende? De kans is groot dat je veel eerder denkt aan het moment dat thuiswerken het nieuwe normaal werd. Volgens de overheid en het FNV is de mogelijkheid om thuis te werken blijvend. Je werkgever en jij zelf zullen zich daarop moeten instellen. Thuiswerken kan het best in een opgeruimde omgeving, waarbinnen jij je optimaal kunt concentreren. En hoe kan dat beter dan in een ruimte die je geheel naar eigen smaak hebt ingericht, waar de juiste sfeer hangt? Schep je eigen droominterieur en maak daarbij gebruik van de mogelijkheden die natuurlijke materialen je bieden.

Decoreren met schelpen

Ben je van nature creatief of wil je juist je creativiteit ontwikkelen? Begin met goed om je heen te kijken en je ontdekt een zee aan kansen. Wat is er heerlijker en rustgevender dan een lange wandeling op het strand? Ontdek welke schatten daar aan land spoelen en verzamel de mooiste schelpen. Uiteraard ga je voor de intacte exemplaren, waar geen levende wezens meer inzitten. Schelpen maak je snel en grondig schoon door ze in te smeren met tandpasta en na vijf uur voorzichtig de tandpasta met veel water en een zacht borsteltje te verwijderen. Met een minerale olie, een doorzichtige lak of transparante nagellak bescherm je ze en geef je ze hun natuurlijke glans terug. Wat kun je zoal met schelpen doen? Je kunt er bijvoorbeeld kastdeuren, plantenpotten, kandelaars of pennenhouders mee decoreren. Je hebt daarvoor een goed te doseren lijmsoort nodig. Of je pakt een lichtsnoer die je normaal in de kerstboom zou hangen en je plakt schelpen rondom de lampjes. Veel dunne schelpen laten iets van het licht door, zodat je een zachte en sfeervolle verlichting creëert.

Decoreren met stenen en mineralen

Wat je met schelpen kunt doen, kan ook met mooie stenen en mineralen. Loop eens langs de oevers van een rivier en verzamel de mooiste steentjes die door het water in zachte vormen zijn geslepen. Ook langs de stranden aan de Noordzee vind je mooie exemplaren. Mag het wat ruiger zijn? Ga dan eens wandelen in de Ardennen of het Alpengebied en ga op zoek naar bergkristal en andere mineralen die daar voor het oprapen liggen. Train je ogen en zoek de vormen en kleuren uit die het beste bij je project passen. Stenen maak je ook grondig schoon en met een transparante lak komt hun natuurlijke glans het beste uit de verf.

Herontdek de mogelijkheden van mozaïek

Heb je nog oud serviesgoed of aardewerk met beschadigingen? Weggooien is zonde. Maak er kleine stukjes van en gebruik ze als materiaal voor een mozaïek. Je kunt er plantenpotten mee opfleuren of het tafelblad van een bijzettafeltje een uniek karakter mee geven. Wat wordt het patroon? Dat maak je zelf uit; het ontstaat meestal vanzelf als je bezig bent de verschillende stukjes te combineren. De Romeinen maakten het leggen van mozaïeken tot een ware kunstvorm. Nu is het jouw beurt!

Zoek naar inspiratie en steek de handen uit de mouwen

Natuurlijke materialen laten zich dankbaar gebruiken voor decoraties. Wat heb je in feite nodig?

  • Onbeschadigde schelpen of stenen
  • Veel tijd en geduld
  • Grondige reiniging en bescherming tegen stof en beschadigingen
  • Een goed doseerbare, liefst onzichtbare lijm
  • Een gezonde dosis creativiteit

Begin je al geïnspireerd te raken?