Als het om verlichting gaat, zijn inbouwspotjes altijd al populair geweest. Met de komst van ledlampen zijn ze ook nog eens goed voor het milieu. Bij led lampen wordt vrijwel alle elektriciteit omgezet in licht. Bij halogeen en gloeilampen gaat een groot deel verloren door warmteontwikkeling. Led licht is daarom veel zuiniger dan andere lichtbronnen en spaart het milieu en jouw portemonnee. Daarbij gaat een dergelijke lamp ook veel langer mee. Geen gedoe meer met het regelmatig moeten wisselen van een lampje. Een inbouwspot gaat gemiddeld zo’n 25 jaar mee. Daarnaast het we de andere voordelen nog even voor je op een rijtje gezet.
1. Het gebruik van dimbare inbouwspots
Licht heb je ook niet altijd in dezelfde intensiteit nodig. Denk maar aan het gebruik in de huiskamer. Het is efficiënt als je dimbare verlichting hebt. Dan kan je de lichtsterkte aanpassen als je bijvoorbeeld wilt lezen of knutselen. Op andere tijden kan je de sfeer en het licht veranderen met een eenvoudige touch of een draaiknop. Hierdoor heb je op ieder moment van de dag precies de juiste verlichting die jij wilt.
2. Het gebruik van kantelbare inbouwspots
Bij inbouwspots kan je ook kiezen voor kantelbare spots. Deze worden ook volledig weggewerkt in de armatuur, maar je kan ze nog steeds bewegen. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld ergens extra licht nodig hebt zoals bij een precisiewerkje. Maar je kan kantelbare spots ook gebruiken voor accentverlichting. Denk maar aan het verlichten van een mooi schilderij of een bijzondere kamerplant. Hiermee kan je zonder veel moeite de sfeer in je kamer aanpassen op momenten dat jij dat wil.
3. Het gebruik van waterdichte spots
Elektriciteit en water is geen goede combinatie. Toch kan je ook voor de badkamer gebruik maken van inbouwspots. Deze worden namelijk ook waterdicht geleverd. Daarbij is van belang welke IP waarde de lamp heeft. Er zijn exemplaren die geschikt zijn voor af en toe wat spatwater van de douche maar ook lampen die een volledige onderdompeling kunnen weerstaan. Met deze lampen kan je ook mooi licht creëren in je badkamer.
4. De juiste spots voor iedere kamer
Behalve dimbare, kantelbare en waterdichte spots zijn deze er ook in alle maten, kleuren en vormen. Het is dus aan jou om de juiste inbouwspots te kiezen voor iedere kamer. Ook de diepte waarop je een spot gaat plaatsen heeft invloed op het licht en de sfeer die de verlichting geeft. Met spots krijg je precies de verlichting die jij wilt.
5. Het installeren van inbouwspots
Het is mogelijk om de spots door een specialist te laten installeren, maar ook een handige doe-het-zelver lukt dat. Als je zelf aan de slag gaat, volg dan zorgvuldig de aanwijzingen die horen bij het installeren. Neem geen risico’s met elektriciteit. Een goede voorbereiding is ook hier het halve werk. Zorg dat je alle materialen hebt klaarliggen en gebruik de juiste gereedschappen. In principe bepaal jij waar de spots geplaatst worden, maar hanteer altijd een tussenruimte van 30 centimeter.