blog placeholder

Dagelijks hoor je het op het nieuws. De huizenmarkt gaat slecht. Een daling van 30% is volgens de Rabobank niet ondenkbaar.

Huis kopen of verkopen.

Iedereen weet dat het slecht gesteld is met de huizenmarkt. De hypotheekschuld in Nederland zit nu rond de 1000 miljard euro. De verwachting van de Rabobank is dat de huizenmarkt met zo een 30% zal gaan dalen tot 2015. Mijn verwachting is dat de vastgoedmarkt tussen de 40 en de 45% zal gaan dalen. Wie er ook gelijk gaat krijgen, de prijs staat onder druk.

Huis verkopen?

Als je je huis in de afgelopen 5 jaar hebt gekocht dan zou ik zeggen, nee niet verkopen. Waarom? Omdat je dan blijft zitten met een restschuld. Bewoon je je huis al meer dan 10 jaar dan kun je de met een redelijk gerust hart je huis te koop aanbieden. Maar ja wat als je huis is verkocht. Wilt u een ander huis kopen? Of gaat u huren. Dit laatste is voorlopig de beste optie. Zet het geld wat vrij is gekomen uit de verkoop van uw huis veilig weg maar laat u wel eerst goed informeren door een belastingaccount anders kun je meer dan de helft afdragen en daar heeft niemand zin in.

Huis kopen?

Wacht lekker een paar jaar. Zoals we in het begin al aangaven staat de prijs enorm onder druk en is de verwachting dat de huizenmarkt enkele tientallen procenten gaat dalen de komende 3 jaar. Als u nu gaat kopen dan betaald u minstens 30% tot 40% teveel voor uw nieuwe huis. Dat is bij een gemiddelde woning van rond de twee ton al gauw € 60.000,-. Betekend dit nu dat die woning van twee ton maar eigenlijk € 140.000,- waard is? Ja daar komt het op neer.

De banken.

Dat kan zomaar gevolgen gaan krijgen voor uw hypotheek. Als onderpand van uw hypotheek heeft de bank uw woning. Stel u heeft een huis gekocht voor twee ton dan is dit voor de bank een zekerheidsstelling dat wanneer u failliet zou gaan, zij toch hun geld nog krijgen middels verkoop. Maar wanneer uw huis in waarde is gedaald naar € 140.000, – dan komt de bank dus € 60.000,- te kort. Het is dus  geheel niet ondenkbaar dat de banken bij u aankloppen om even het tekort bij te boeken. Gelukkig hebben veel huizenbezitters hun huis gekocht met de nationale hypotheekgarantie.En voor degene die dit niet hebben gedaan? Ik zou het niet weten.

 De crisis.

Hoe heeft het allemaal zover kunnen komen? Nou daar zijn heel wat redenen voor op te noemen. Allereerst de kosten van de bouw. Deze zijn de afgelopen jaren gestegen. Hoe komt dat. De salarissen van de directeuren en raden van bestuur zij, bijzonder hoog te noemen. De winsten stegen enorm bij de bouwbedrijven de afgelopen 25 jaar. Dat zagen de toeleveranciers van bouwmateriaal en ook zij wilde hun graantje meepikken. Dus hoppa de prijzen schoten omhoog. Meteen klom de bouwwereld in de verdediging door te vertellen dat de prijzen zo hoog opliepen doordat het materiaal zo duur was geworden. Zij vergaten even dat zij daartoe de aanleiding hebben gegeven.

Afijn de lokale overheden zagen een geweldige kans om de grondprijzen omhoog te schieten. En ga zo maar door. Het sneeuwbal effect. Dit kon ook allemaal want er was een tekort op de markt en van een crisis was toen nog geen spraken. Maar u bent de sigaar en blijft zitten met een te duur huis.

Lees u ook eens de artikelen “uw huis tijdelijk verhuren”

                                              Oorlog in het midden-oosten

                                               “De poenscheppers met een sociaal maatschappelijke functie