blog placeholder

Lekker in de gezonde buitenlucht op het terras, dat vinden veel mensen erg prettig. Helaas is dat in Nederland niet altijd zomaar mogelijk. De wind, de neerslag en de soms wel erg lage temperaturen maken het verblijf op het terras soms verre van aangenaam. Door de omstandigheden een beetje te veranderen, wordt het terras heel wat extra dagen prettiger en toegankelijker!

Lekker lui, lekker gezellig

Het terras is, als de weersomstandigheden meewerken, een prettige plek om te zijn. De frisse buitenlucht waait met een zacht briesje om je oren, de zon verwarmt je huid. De vogeltjes zingen hun hoogste lied en je laat je heerlijk in al deze gebeurtenissen wegzakken. Lekker lui, kopje koffie, thee of wat anders staat onder handbereik, het boek ligt op je schoot. Of je zet er met vrienden of familieleden. De sfeer van de buitenlucht geeft aan de gezellige gesprekken een extra dimensie mee. Of het nu overdag of ’s avonds is, het terras is vaak een prima plek om te zijn. Maar ja, dat weer….

 

Het vaderlandse weer

We kunnen er niet omheen, het is niet alle dagen even aangenaam om buiten te zijn. In een groot deel van het jaar is het gewoon te koud, het waait te hard, of de neerslag jaagt ons in sneltreinvaart weer naar binnen. De besneeuwde set op de foto nodigt ook niet echt uit om lekker te gaan zitten. Het terras zou een stuk leuker zijn, als we de weersomstandigheden naar onze hand konden zetten. Helaas, invloed op het weer hebben we niet. Maar we hebben wél invloed op de mate waarin we last hebben van veranderlijke weersomstandigheden.

 

Een terrasoverkapping

Een dakje boven ons hoofd houdt alle neerslag van ons weg.  Als we ook panelen aan de zijkant van het terras zetten, heeft ook de wind minder vat op ons. En dat scheelt al meteen in de temperatuur. Ook die temperatuur kunnen we nog aanpassen, maar laten we eerst naar de terrasoverkapping kijken.

 

Halen, kopen, maken

Er zijn verschillende soorten terrasoverkapping in de handel, die netjes bij je thuis worden geïnstalleerd. Niet alle types zijn bedoeld om neerslag tegen te houden, een overkapping zoals een zonwering houden op warme dagen vooral het teveel aan fel zonlicht uit je ogen. Daarnaast heb je ook de vaste overkappingen, waarbij hout, golfplaten, kunststof of glas gebruikt worden. Moderne overkappingen bestaan vaak uit een combinatie van een gesloten overkapping met daarin een lichtkoepel, zodat de terrasoverkapping niet al het licht in je woonkamer wegvangt. Zoals gezegd, een terrasoverkapping kun je via gespecialiseerde bedrijven kopen en laten installeren. Maar er zijn natuurlijk ook mogelijkheden voor de doe-het-zelver.

 

Zelf maken

De meest eenvoudige vorm van een overkapping bestaat uit enkele balken, latten en bedekkingsmateriaal, zoals hout of golfplaatjes. Aan het huis wordt een balk horizontaal bevestigd, daar komt de ene kant van de overkapping. Aan de tuinkant zet je een paar palen stevig in de grond, waar tussen op hoogte een horizontale balk wordt bevestigd. Tussen de twee horizontale balken komen draaglatten, die op hun beurt de afdeklatten of golfplaten dragen. Houd rekening met een belangrijke eigenschap van water: het loopt naar de laagste plek. De horizontale balk op het huis moet daarom altijd een beetje hoger zijn dan de horizontale balk aan de tuinkant. Dan loopt het regenwater zoals het hoort netjes de tuin in.

 

En de temperatuur?

De overkapping en eventuele zijpanelen houden de neerslag en wind uit bepaalde richtingen van je terras weg. Hoewel dat ook op de temperatuur al een positief effect heeft, kan het toch nog knap frisjes of zelfs koud zijn op je tuinstoeltje. Ook daar is nog wat aan te doen: installeer een terrasverwarming. De terrasoverkapping houdt de warmte van de terrasverwarming vast, zodat je een heerlijk behaaglijk plekje creëert!