blog placeholder

Op zich is een Lariks een heel geschikte boom om in een kleine tuin te zetten. Hij is het hele jaar mooi, hij groeit niet zo hard en hij neemt niet zoveel licht weg. Toch kan hij na 30 jaar opeens zo groot worden dat de buren er last van hebben. Dat is een goede reden om hem om te zagen maar hoe doe je dat?

Lariks:
Een Lariks lijkt op het eerste gezicht een naaldboom en hij wordt dan ook gerekend tot de familie van de coniferen. Toch is de Lariks eigenlijk geen  naaldboom. De Lariks heeft namelijk kleine bladeren in de vorm van naalden en deze verliest hij, net als een loofboom, in de herfst. Deze eigenschap zorgt  ervoor dat een Lariks een hogere sierwaarde heeft. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een spar die er het hele jaar hetzelfde uitziet is een Lariks in het voorjaar mooi frisgroen, wat je een echt voorjaarsgevoel geeft. In de zomer is het een donkergroene naaldboom en in de herfst kleurt hij oranje/geel. Hij laat vervolgens zijn oranje/gele bladeren pas vallen als de nieuwe bladeren weer uitlopen.

Lariks drie seizoenen

Waarom een Lariks kappen als hij 10 meter hoog is?
Zoals alle bomen zet je een Lariks in je nieuwbouwtuin als hij klein is. Het duurt dan ook jaren voordat hij echt groot is. Na een jaar of 20 is hij zo groot dat hij je een echt “bosgevoel” geeft in je achtertuin. Na 30 jaar wordt hij echter te groot voor een nieuwbouwtuin. Als een Lariks in een nieuwbouwtuin ongeveer 10 meter hoog is wordt het tijd om hem om te kappen omdat hij dan overlast gaat geven aan je buren.

Hoe kap je een Lariks van 10 meter hoog:
Een Lariks van 10 meter hoog is heel goed zelf te kappen. Wat je hiervoor nodig hebt is een ladder, een stevig stuk touw en een elektrische schrobzaag. Als je de boom met behulp van een ladder gaat zagen is een elektrische schrobzaag namelijk heel praktisch omdat je die met één hand kunt vasthouden. voor het zaagwerk wat je vanaf of op de grond kunt doen is een motorkettingzaag ook heel geschikt, deze zaagt namelijk 10 x zo snel als een elektrische schrobzaag.

Je begint vanaf de grond met het afzagen van de onderste takken. Zorg ervoor dat je van meet af aan alle takken in stukken van ongeveer 1 meter zaagt en ze meteen netjes op niet te grote stapels legt. Vervolgens zet je je trap tegen de boom en zaagt van onder naar boven de hogere zijtakken van de boom. Let op!! Laat de zijtak waar je vanaf de ladder als laatste bij kunt zitten. Pak nu het stevige stuk touw of en bind die vlak boven deze tak vast met de knoop aan de kant waar de top van de boom naar toe moet vallen. Bindt de andere kant van het touw 40 cm lager ook met de knoop naar deze kant vast zodat het stuk touw tussen de twee knopen strak staat. Zet nu je ladder aan de kant waar de top niet heen moet vallen en zaag de stam tussen de twee knopen schuin door zo dat het hoge deel van de zaagsnede aan de kant van de ladder zit en het lage deel tussen de knopen van het touw. De top van de boom (± 5 meter) schuift hierdoor van je af en door het touw valt hij met de top naar beneden. Het touw breekt maar remt de val van de top zo af dat hij vlak voor de boom gecontroleerd valt. Er staat nu nog een kale stam van zo’n 5 meter. Begin nu op ongeveer 1,20 meter van boven een horizontale zaagsnede te maken vanaf de kant waar het stuk stam niet naar toe moet vallen. Als je de stam half hebt doorgezaagd drijf je een brede steenbeitel of metalen wig tussen de zaagsnede om te voorkomen dat de stam gaat kantelen en je zaagblad vastknelt. Op deze manier zaag je de boom nog tweemaal door in handelbare blokken.