woonverzekering

Nog nooit was het zo duidelijk: ons huis is belangrijk. Helemaal nu weer meer dan ooit thuis zijn en je misschien zelfs wel vanuit huis werkt. We zijn dan ook massaal aan het klussen geslagen en investeren meer dan ooit in het gezellig maken van ons huis. Maar heb je je huis ook goed verzekerd? We leggen je hieronder uit hoe je dat nou écht goed kunt doen.

Welke verzekeringen voor je woning

Bij het hebben van een woning, zowel huur als koop, heb je de nodige verantwoordelijkheden. Je krijgt dan ook te maken met het afsluiten van verzekeringen. Zoals een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Maar met welke verzekering dek je nu wat?

Inboedelverzekering

Op het moment dat je je eigen huis hebt, of dit nou huur of koop is, heb je vaak ook je eigen inboedel. Daar kan natuurlijk van alles mee gebeuren. Denk aan: brand, schade, diefstal of wateroverlast. Ook als je in een studentenkamer woont. De inboedelverzekering dekt de schade aan jouw spullen. Dit is alles wat je meeneemt op het moment dat je gaat verhuizen.

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar vrijwel iedereen sluit deze verzekering af. Dat is ook niet gek. Niet iedereen heeft zo’n grote buffer achter de hand om alle inboedel in één keer terug te kopen als je bijvoorbeeld alles kwijt raakt door een brand. Een inboedelverzekering sluit je al af voor een paar euro per maand en dek je een groot risico mee. Je inboedelverzekering vergelijken is van tevoren zeker iets wat handig is. Helemaal omdat de voorwaarden en dekkingen per verzekeraar flink kunnen verschillen.

Opstalverzekering

Heb je een koophuis of ga je een huis kopen? Dan krijg je ook te maken met afsluiten van een opstalverzekering. Ze noemen dit ook wel een woonhuisverzekering. Dit niet wettelijk verplicht, maar de geldverstrekker kan je dit wel weer verplichten. Zij lenen jou tenslotte een flinke smak geld en willen dat het onderpand, jouw huis, wel goed verzekerd is. Je verzekert namelijk je huis en alles wat nagelvast zit aan je huis. Denk aan je badkamer, keuken, maar ook de vastgelijmde vloer.

Dekking woonverzekering

Het kan per woonverzekering verschillen wat je precies verzekert. Standaard hebben ze vaak allemaal een dekking tegen brand, inbraak en waterschade. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een allrisk verzekering af te sluiten. Dan ben je ook verzekerd voor schade die door je eigen schuld is ontstaan.

Ook zijn er nog verschillende aanvullende verzekeringen waar mensen vaak voor kiezen:

  • Aansprakelijkheidsverzekering: een verzekering waarmee je de schade dekt die je veroorzaakt bij derden.
  • Glasverzekering: hiermee verzeker je schade aan het glas in je huis.
  • Buitenshuisdekking: met je inboedelverzekering verzeker je je spullen in je huis, maar niet buiten. Dit dek je met een buitenshuisdekking.